Кабінет міністрів погодив звільнення Віталія Кличка з посади голови Київської міської державної адміністрації. Остаточне рішення має прийняти президент Володимир Зеленський.

При цьому Віталій Кличко залишається міським головою Києва й очолює Київраду до наступних виборів у столиці.

“У прийнятті цього рішення нема ніяких протиріч. Президент може зробити подання. Кабмін має повне право його задовільнити. В Офісі президента посилаються на те, що всі керівники місцевих державних адміністрацій після обрання нового президента мають написати заяву про звільнення, -говорить політолог Володимир Фесенко. – В Києві подвійна ситуація. Вона закладена Конституцією і зберігається досі. Київ має органи місцевого самоврядування, як будь-яке місто країни: Київраду і мера. Але, як окремий регіон країни, має державну адміністрацію. Звідси протиріччя, яке час від часу вибухає. Особливо, коли новий президент хоче підпорядкувати собі Київ”

“Якщо на посаду керівника міської державної адміністрації буде призначена інша людина, з’явиться двовладдя. Це не нормальна, конфліктна ситуація.Зараз ніхто не знає, як будуть розмежовані повноваження. Керівник КМДА може претендувати на повний контроль над всією виконавчою владою в Києві. Тоді мер залишиться головою міськради, але на виконавчу владу впливу не матиме. Протистояння між мером і керівником КМДА не уникнути, якщо це будуть різні люди. Можливо, що Кличка перепризначать. Якщо він принесе умовну клятву вірності новому президенту, і його люди будуть в адміністрації. Але сам Кличко наврядчи на це піде.У будь якому випадку ця ситуація тимчасова. Лише до виборів. Після них влада знову опиниться в одних руках. Зеленський перевірив реакцію суспільства на парламентських виборах. Рівень підтримки його дій рекордний, в столиці також”, – каже політолог.

Офіс президента домагався звільнення Віталія Кличка з кінця липня. Попередній склад уряду Володимира Гройсмана відставку Кличка розглядати відмовився.Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук назвав причиною звільнення зв’язки Кличка з Вадимом Столаром. Його пов’язують із забудовними схемами в столиці.