Ексголова Верховного Суду Всеволод Князєв разом із іншими суддями брав хабар за рішення, яке може допомогти Рінату Ахметову “поховати” перший епізод справи “”Роттердам+” на майже 19 мільярдів гривень.

Як передає Цензор.НЕТ із посиланням на Громадське, про це розповіло високопоставлене джерело у владних колах.

“Це тільки початок, у цій справі (щодо корупції у Верховному Суді. – Ред.) будуть з’являтися все нові і нові подробиці”, – зазначило джерело.

Раніше у Центрі протидії корупції повідомили, що 3 квітня судді Касаційного кримінального суду ВС Ольга Булейко, Ігор Іваненко і Сергій Фомін, переглядаючи рішення у звичайній справі щодо порушення правил дорожнього руху, зробили висновок для всіх інших справ Верховного Суду “задля забезпечення єдності практики щодо застосування норм права у подібних правовідносинах”.

Так, якщо прокурори прокурори закрили справу, а потім керівник її відновив, наприклад, через незаконність закриття, то час, поки справою ніхто не займався, враховується у строки досудового розслідування. Така практика може призвести до закриття багатьох справ через кінець строків давності.

Водночас у ЦПК додал, що у законодавстві немає чіткої вимоги іншим судам рівнятися на практику Верховного Суду, однак її часто використовують навіть під час розгляду справ у Вищому антикорупційному суді, де й слухають перший епізод “Роттердам+”.

“Те, що Верховний (Суд) почав тлумачити ці норми КПК прямо перед тим, як ВАКС почав розглядати “Роттердам+”, на наш погляд, дуже підозріло. Це впливає на багатомільярдну справу, яка умовно важлива для олігарха. Я на 99% впевнена, що адвокати за допомогою цього рішення, будуть обґрунтувати свої клопотання про закриття справи”, – пояснила керівниця юридичного відділу ЦПК Олена Щербань.

Проте у самому НАБУ інформацію щодо отримання неправомірної вигоди суддями Верховного Суду за висновок, який може вплинути на справу “Роттердам+”, “Громадському” не змогли ні підтвердити, ні спростувати.