Народний депутат і один із підписантів подання до Конституційного суду Микола Княжицький вважає неконституційним указ президента Володимира Зеленського про розпуск парламенту і призначення дострокових виборів, хоч і визнає будь-яке рішення КС.

Про це Княжицький сказав у четвер у прямому ефірі програми “Говорить Великий Львів”.

Політик зазначив, що низка суддів голосували проти. Зокрема, Микола Мельник та Сергій Сас досвідчені судді Конституційного суду, які не вважають указ конституційним.

Княжицький назвав указ Зеленського політично вмотивованим та нагадав про приклад Молдови, де суб’єктність країни опинилася під загрозою через закулісні домовленості між Адміністрацією президента США Дональда Трампа і представниками Російської Федерації. За словами Княжицького, великі геополітичні гравці можуть здійснювати кроки для втрати суб’єктності і Україною, для чого їм вигідний слухняний та недосвідчений парламент.

“Зараз ми бачимо, що радник президента з нацбезпеки США Джон Болтон планує зустрітися з секретарем Ради безпеки РФ Миколою Патрушевим в Ізраїлі, де вони, ймовірно, обговорюватимуть ситуацію в Україні. Американці сподіваються, що знайдуть якийсь компроміс з Путіним, але я в це не вірю. Трампу потрібно виграти наступні вибори, американські і російські бізнесмени хочуть поділити між собою Україну. Але я не переконаний, що в Україні це спрацює, бо ми маємо чесних та відповідальних політиків, які відстоять нашу суб’єктність”, – заявив Княжицький.

21 травня президент Володимир Зеленський опублікував указ про розпуск парламенту та призначення позачергових виборів до Верховної Ради на 21 липня.

Фракція “Народного фронту” зібрала підписи нардепів під поданням до Конституційного суду щодо конституційності указу президента. 20 червня суд визнав указ конституційним.