7 років Віталій Кличко з Дмитром Білоцерківцем кричали, що боряться з незаконними МАФами. Але насправді нічого не відбувалося. Власне, я про це писав вже.

Про це на сайті “Цензор.НЕТ” пише політолог, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

Нагадаю, що пік безладної вуличної торгівлі в Києві припав на 2015-2020 роки, коли столичним “впорядкуванням” заправляв саме Білоцерківець. Він мав би боротися з нелегальними МАФами, але по факту все було навпаки.

Частина торгових павільйонів вони заради піару дійсно узаконили. Але по факту Кличко покриває незаконні МАФи. Які і далі стоять і псують вигляд міста, блокують виходи з метро, ​​є джерелом криміналу і т. д. А мер просто знімає з них чорний нал.

Як пишуть ЗМІ, тепер Кличко вирішив піти ще далі і збирається проштовхнути постанову, яка просто вб’є законний малий бізнес.

Мова йде про нові правила розміщення МАФів в столиці.

Білоцерківець розписує європейську прогресивність зазначених правил, як все одразу стане добре… Але чому 7 років до того не ставало? Все це більше схоже на черговий “розвод” від мера.

Мова йде про переділ ринку і торкнеться якраз тих, хто працює в чесну: малий бізнес простих киян, багатодітних сімей, інвалідів, ветеранів АТО, які чесно заробляють на життя. Ці люди платять податки і дають роботу іншим. Саме з ними хоче боротися Кличко.

Умови для відкриття МАФу їм будуть непосильні. Тому Prozorro виграватимуть “потрібні” ФОПи чи ТОВки, за якими стоятимуть все ті ж білоцерківці.

Мер замість того, щоб спрощувати умови чесним дрібним підприємцям, дати їм прозорі правила, послаблення на період карантину, – навпаки ускладнює їм життя.

При цьому Кличко закриває очі на нелегальні МАФи, які не платять ні за комуналку, ні за оренду, ні податки. А чесний малий бізнес через це просто не може з ними конкурувати. Наприклад, для “входу” МАФа в зоні метро Льва Толстого чи Палацу Спорту потрібно відвалити “смотрящому” від $15 до 20 тис разово і потім платити щомісяця. Сума визначається за шкалою наближення до тіла мера: чим ближче – тим менше.

Я не здивуюся, що кінцевою метою “перезапуска системи МАФів” є – спроба Кличка зачистити ринок вуличної торгівлі під себе особисто. Прибрати чесних дрібних підприємців, які платять податки в міський і державний бюджет, а поставити схематозників – МАФовиків, які заноситимуть десятки млн доларів без посередників – прямо в перший кабінет столиці.

А замість зачищених – мер зрештою поставить підконтрольні йому особисто точки, які будуть здавати всю касу йому. Це – десятки мільйонів доларів щомісяця. Тому і вигадуються “прозорі” правила МАФів.

Популярні новини зараз

Автобус впав у прірву на Київщині – є загиблі, на місці ДТП працює поліція

У КНУ ім. Т. Шевченка облаштували місце Тиші у пам'ять про загиблих студентів та курсантів

Неймовірну Великодню інсталяцію з квітів відкрили у Софії Київській

Метро столиці купляє електрообладнання на випадок блекатів

Показати ще

У підсумку зусиллями Кличка у тисяч підприємців та їх найманих працівників заберуть роботу.