Віталій Кличко з приходом нового президента вратив свій політичний статус.

“2014-й Віталій Кличко зустрів в ранзі політика загальнонаціонального масштабу: один з лідерів об’єднаної опозиції, високі президентські рейтинги, кілька десятків власних “штиків” в парламенті, партія “Удар”. У 2019 від усього цього залишилися лише спогади, сьогодні він – просто мер Києва”, – про це пише шеф-редактор LB.ua Соня Кошкіна.

При цьому Офіс президента вперто намагається обмежити повноваження Кличка за сценарієм: поділ повноважень градоначальника і глави КМДА.

“Якщо все пройде успішно (для ОФ, не для Віталія Володимировича), зміна влади очікує і інші великі міста. Особливо якщо вони ресурсні”, – зазначила Кошкіна.

Кличко заявив, що першою буде “битва за Київ”. Про те, що її він може програти, вважає за краще не говорити.

“В кінці-кінців, ще в першому турі президентських за Володимира Зеленського голосували переважно “трудові околиці”, тоді як ситий центр надавав перевагу іншим кандидатам, але вже через три з половиною місяці – на парламентських – Київ позеленів повністю (представники команди ЗЕ взяли всі 13 округів). Але всякий кінець – завжди початок. Можливо – повернення в загальнонаціональну політику “, – резюмувала Кошкіна.

Керівник Офісу президента Андрій Богдан виступив із ініціативою розділити посади мера столиці й голови Київської міської державної адміністрації. Звернувся до Кабміну щодо звільнення Віталія Кличка з посади голови КМДА.

Він заявив, що отримав пропозицію від “смотрящого” за Києвом поділити крадені з бюджету кошти, якщо ОП не призначатиме головою КМДА свою людину. Також він сказав, що Кличко на зустрічі розповів, ніби Київраду контролює не він, а “2-3 “смотрящих”, які мають певні групи депутатів. І якщо він не буде знаходити з ними компроміси, “у нього не буде більшості в Київраді”.

Кличко попросив НАБУ перевірити заяву Богдана бюро відкрило провадження.