Ключові позиції України щодо ситуації з виконанням Мінських угод варто сформулювати на спеціальному засіданні РНБО і повідомити суспільству. Це дасть змогу уникнути негативного резонансу.

“Насправді перед першим засіданням Мінської платформи було б дуже класно провести засідання РНБО. У нас загинуло декілька шахтарів. Ми зробили це приводом для засідання з енергетичних питань. Це правильно. Але у нас загинуло багато хлопців на Донбасі. Я вважаю, що це однозначно привід для того, щоб мати зараз засідання РНБО”, – заявив у інтерв’ю ТСН міністр закордонних справ Павло Клімкін.

У цьому контексті повідомив, що передав до Адміністрації Президента листа з пропозиціями МЗС щодо реакції на видачу Росіэю паспортів на окупованих територіях.

“Там є рішення, які потрібно прийняти саме зараз. Тому дуже важливо провести це засідання РНБО і означити ключові позиції того, що робити далі. Знову-таки це потрібно втілити найближчою перспективою”, – вважає Клімкін.

Клімкін зауважив, що навколо цього мінського засідання існує багато міфології, зокрема “стосовно блокади, хто пропонував блокаду, хто пропонував стріляти у відповідь”.

“Я розмовляв про це з паном Кучмою, зараз цієї міфології начебто нема, але, я вважаю, це тільки збурює і так емоційно заряджене суспільство. Тому потрібні реальна дискусія, засідання РНБО із залученням усіх і формування позиції. Вона має бути публічною. Тоді у нас буде підтримка всього суспільства, щоб її просувати”.

Президент Володимир Зеленський затвердив новий склад Ради національної безпеки і оборони. Згідно з указом від 31 травня, очолює РНБО президент, секретар – Олександр Данилюк. До складу РНБО також ввели: першого заступника глави Служби безпеки України Івана Баканова, главу Адміністрації президента Андрія Богдана, заступників глави АП Вадима Пристайка та Руслана Рябошапку, міністра фінансів Оксану Маркарову, начальника Генерального штабу – головнокомандувача Збройних сил України Руслана Хомчака.