Глава МЗС Павло Клімкін заперечив домовленості щодо повернення Росії в ПАРЄ в обмін на звільнення українських полонених.

“Насправді головна проблема навіть не в цьому. Найгірше буде, якщо Росія та Європа вирішать, що вони можуть домовитися за нашою спиною і спробують нав’язати нам чужу стратегію і тактику”, – написав Клімкін на своїй сторінці у Facebook.

Він вважає, що “недосвідченість нової команди” сприяє тому, що “дії будуть російські, а Європа буде спостерігати”, а не ділити відповідальність і дії, оскільки Україна є спільним сусідством Росії та Європи.

“Економічний маневр у нас майже відсутній. І ми вже не встигнемо озирнутися, як відверту капітуляцію нам намагатимуться представити як довгоочікувану перемогу. Якщо так трапиться, опинимося на два покоління у “сірій” буферній зоні”, – спрогнозував глава МЗС.

Клімкін також заявив, що долю України мають вирішувати лише українці.

“І рішення, якими б складними вони не були, маємо приймати ми самі. Інші будуть нам допомагати лише якщо у нас будуть власні розум та тверда, навіть дуже жорстка воля відстоювати свою позицію”, – підсумував він.

Раніше президент Зеленський гостро критикував міністра закордонних справ Павла Клімкіна за нібито не узгоджену з ним ноту на адресу російського МЗС. Українське міністерство вимагало віддати полонених моряків за вимогою трибуналу з морського права, а не на умовах Росії.