Відмова від викопного палива – це не лише збереження клімату, але й забезпечення миру та стабільності у світі. Ця теза неодноразово лунала на Кліматичному саміті ООН COP27, який вчора завершився у Єгипті.

Тож, якщо світ хоче вижити та процвітати – час надавати увагу іншим, “зеленим” відновлювальним джерелам енергії. І, що не менш важливо, – безпечним та стабільним у роботі, пише на свой сторінці у Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

“Газовий шантаж”, до якого вдалась росія, чітко показав: залежність від викопного палива – не лише шкода клімату, але й пряма загроза для енергетичної безпеки. Газова інфраструктура є надто вразливою до військових атак, диверсій, та критичних природних катаклізмів, які зі зміною клімату лише посилюватимуться”, – наголосив Костянтин Яловий.

Він зазначає, що досвід та потенціал України стане важливим не лише для декарбонізації світу, а й для створення нової енергетичної моделі. Де крім централізованого постачання енергоресурсів важливо створювати і локальні потужності.

В цьому світлі результати COP27 для України є більш ніж практичними:
● Україна візьме участь у державно-приватному консорціумі з розробок для малих модульних реакторів, який був анонсований спеціальним уповноваженим Президента США з питань клімату Джоном Керрі на СОР27. Напрацювання будуть використані, в тому числі, для відновлення нашої енергосистеми;
● в нашій країні створять кліматичний офіс, який допомагатиме реалізувати цілі сталого розвитку – скоротити викиди парникових газів на 65% до 2030 року. Його рекомендації використовуватимуть при відбудові на всіх рівнях;
● є домовленості про надання коштів на післявоєнне відновлення.
“Основою відродження України стане презентований у Лугано план зеленої відбудови. Зараз ми нарешті бачимо, як він трансформується у конкретні цілі та задачі. Україна стане вагомим учасником “зеленого курсу”, а її досвід відновлення – унікальним для світу”, – підсумував Костянтин Яловий.
Додаткова інформація та коментарі:
За телефоном: +380 97 937 86 22.
Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.