Президент України Володимир Зеленський та його оточення повинні зрозуміти, що для керівника Кремля Володимира Путіна війна – це виживання. І домовитися з ним на прийнятних для України умовах поки неможливо.

Про це сказав колишній секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов в інтерв’ю LB.ua

“Думаю, Зеленський щиро хоче миру. Але і Порошенко його дуже сильно хотів. Пам’ятаю свої дискусії з Петром Олексійовичем відразу після його інавгурації. У нього в той час теж була ілюзія щодо швидкого миру. Згадайте його виборчу кампанію. Він теж збирався сісти за стіл переговорів з Путіним і швидко про все з ним домовитися.

Але Порошенку вистачило трохи більше місяця, щоб розібратися, що це неможливо. Що війна Росії проти України – це не “емоції”, не випадковий збіг обставин. У її реальній мотивації немає фактора російськомовних жителів Донбасу чи Криму. У її основі – глобальна імперсько-реваншистська стратегія Путіна. Це фактор його виживання. Йому потрібна вся Україна, без якої неможливий імперський реванш. Йому потрібна переможна війна, без якої його режим втрачає мотивацію свого існування”, – сказав Турчинов.

У 14-му році Путін не зміг виграти війну, нагадав екс-секретар РНБО.

Росію може зупинити тільки сила

“Нам вистачило місяця, щоб хоч якось відновити оборонний потенціал, провести мобілізацію і підготуватися до агресії. Цей час нам дали наші воїни, які не зрадили в Криму Україну. Вони скували переважаючі сили противника. Росіяни готові були захоплювати материкову частину України, але втратили дорогоцінний час, коли це було можливо з мінімальними втратами. І подальша війна на Донбасі показала їм, що при масштабному наступі на них чекає кров і великі втрати. Тільки тому Путін не наважився на повноцінну війну і застряг на Донбасі. Їх може зупиняти тільки сила. Не буде сили – буде кривава бійня.

Вони розуміють, що для того, щоб продовжити “переможну” війну, необхідно Україну дестабілізувати зсередини. Необхідно, щоб Україна знову загрузла у внутрішніх конфліктах, загрузла у безвладді, у розборках, почався б громадянський конфлікт, і тоді можна безкарно продовжити наступ. Це дуже небезпечна тема. Новий керівник країни і його оточення повинні зрозуміти, що для Путіна війна – це виживання. І домовитися з ним на прийнятних для України умовах поки неможливо”, – пояснив Турчинов.

Умови Путіна банально зводяться до української капітуляції, додав колишній чиновник.

“Але такі умови Україна ніколи не прийме. Український народ не прийме”, – сказав Турчинов.

Військова агресія Росії проти України триває 6-й рік.

4060 українських військових і добровольців загинули на війні з 2014-го. Поранення отримало майже 10 тис. людей. Зниклими безвісти вважають 410 осіб.

12  800 мирних жителів на Донбасі загинули. Поранення отримали 24 тис. осіб. 2 млн людей змушені були виїхати з регіону.

Популярні новини зараз

У Києві люди вийшли на акцію "Free Azov" на підтримку військовополонених

У Київській області виявили та вилучили бойову частину ракети Х-101 — піротехніки ДСНС

Став відомий рейтинг найсильніших та найслабших шкіл Києва за результатами НМТ 2023

Завдяки рішенню одного з судів Києва, вилучене військове майно на майже ₴3 млн, передадуть в/ч ЗСУ

Показати ще