У США збираються визнати Росію державою зі статусом “країни-агресора”. Ухвалення законопроекту дозволить ізолювати Москву на міжнародному рівні і впроваджувати санкції проти країн, які з нею співпрацюють. Раніше такий статус не застосовувався до жодної з держав.

Як повідомляє The Hill, Білий дім і Конгрес Сполучених Штатів підготували законопроект, який у разі його ухвалення дозволить президенту Джо Байдену запускати санкції проти будь-якої особи з РФ, відповідальної або причетної до військової агресії. До цього такий статус в США до інших країн не застосовувався, пише “Главред”.

“Це ізолювало б Москву на міжнародному рівні і змусило б США накласти обмеження на країни, які співпрацюють з Кремлем”, – зазначено в повідомленні.

Журналісти отримали в своє розпорядження текст законопроекту, де говориться, що Байден на основі закону може визнати Росію країною-агресором і отримає повноваження “визначати будь-яку іноземну країну державою-агресором”, в тому числі і за участь “в актах агресії проти України”.

При цьому журналісти акцентували увагу на тому, що в тексті документа конкретно йдеться про статус “держави-агресора” для Росії, а не “спонсора тероризму”, на чому наполягав Київ.

“Українські офіційні особи розповіли The Hill, що статус “держави-агресора” не відповідає їх запитам щодо визначення Росії як “держави-терориста”, але підтримують цей захід як спосіб описати Росію як країну, що здійснює терористичні акти, і в цілому можуть підтримати впровадження окремого терміну, якщо він надає додаткові інструменти покарання держав-агресорів”, – підкреслили у виданні.