Контрнаступ ЗСУ на Херсонщині, спрямований на те, щоб змусити ворога відійти за Дніпро, очевидно, увінчався успіхом.

Про це пише американський Інститут вивчення війни (ISW), на якій посилається Mind.ua.

До того ж, аналітики вважають, що відведення російських військ, швидше за все, не стане пасткою для ЗСУ.

«Російське командування, безумовно, спробує уповільнити просування українських військ, щоб забезпечити організований відхід, і деякі сили можуть залишитися, але ці бої будуть лише засобом для виведення якомога більшої кількості російських частин у хорошому стані», – вважають у ISW.

Російські джерела зазначають, що виведення військ є наслідком точкових та систематичних українських ударів, які позбавили російське угруповання на західному березі основних артерій постачання, що поступово виснажило їх.

Російський інформаційний простір передбачувано відреагував на оголошення про вихід з українського міста гнівом та занепокоєнням. Декілька російських блогерів підкреслили, що виведення військ є наслідком систематичних збоїв у російських військових та командних структурах. Вони також підкреслювали, що це велика поразка російських військ, оскільки вони втрачають територію, яку росія анексувала і вважає своєю.

Тим не менш, засновник ПВК «Вагнера» Євгеній Пригожин, чий вплив на путіна все більше зростає, підтримав виведення і назвав його «найбільшим досягненням» Суровікіна у зв’язку з заявленим бажанням зберегти російські війска.

Чеченський лідер Рамзан Кадиров погодився з оцінкою Пригожина і заявив, що Суровікін врятував тисячі життів і шукає вигідніші позиції.

Кремль і вище російське командування, схоже, засвоїли військові уроки з попередніх невдач в Україні. Президент росії путін не прокоментував виведення військ з Херсона.