Міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес підписала проєктну угоду про спільне придбання боєприпасів країнами-членами ЄС для поповнення своїх запасів і продовження надання підтримки Україні.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Cadena COPE.

Наразі 18 країн підписали угоду про інвестування 2 млрд євро в постачання Україні одного млн артилерійських боєприпасів протягом 12 місяців для посилення підтримки Києва.

Проєкт, який просуває Європейська оборонна агенція, фінансуватиметься Європейським фондом миру і дасть змогу “терміново розв’язати проблему нестачі боєприпасів” та “збільшити можливості європейської промисловості для задоволення нинішніх і майбутніх потреб”.

Це перший випадок, коли ЄС використовує механізм спільних закупівель озброєнь, який дасть змогу “скоротити витрати” і “уникнути ризиків затримок через несподівані зміни попиту”, стверджує Міністерство оборони Іспанії.

План має три напрямки. Перший полягає в тому, щоб якнайшвидше доставити в Україну запаси боєприпасів, які країни ЄС уже мають або замовили в промисловості й отримають до 31 травня. Боєприпаси можуть бути західного або радянського типу, також можна буде поставити ракети, якщо Україна їх запросить.