Хочеться бути впевненим, що екс-заступник глави АП часів Януковича Андрій Портнов хибно почуває себе безкарним після після президентських виборів в Україні.

Так для Gazeta.ua прокоментував 7-мільйонну компенсацію Портнову адвокат Роман Маселко.

“Зараз у зв’язку з іншою політичною ситуацією Портнов відчуває певну силу, хоча мені хотілося б дуже бути впевненим, що це його хибне враження, що начебто він може себе відчувати абсолютно безкарним. Я сподіваюся, що нова влада справді не буде цього показувати”, зазначив юрист.

“Рішення винесене в період, коли Портнов почав активно розказувати, що він притягне до відповідальності політичну владу, у першу чергу Порошенка. І ця справа уже слухалася раніше, але рішення винесене зараз, коли Порошенко втратив повну владу, контроль над судами. Рішення з’явилося лише завдяки тому, що змінилася політична ситуація і тому його можна назвати політичним, тому що воно прив’язане до певної політичної ситуації”, додав Маселко.

Відшкодування моральної шкоди та репутаційних втрат на 7 мільйонів адвокат називає необґрунтованим.

“Навіть за втрату життя, за втрату рідних, здоров’я, інвалідність наші суди виносили 200 тисяч, 250, до мільйона. 7 мільйонів це гігантська сума, я щось сумніваюся, що об’єктивний суд оцінив би в таку суму моральні страждання і репутацію Андрія Портнова, уже не кажучи, чи ця репутація є і наскільки вона цінна. Велика частина населення України вважає його одіозним і репутація там мінусова”, вказав Маселко.

На самого Портнова українські правоохоронці за 5 років нічого не знайшли. Причини у “відсутності слідів” і належної доказової бази, пояснює адвокат.

Суддю Сергія Вовка, який виніс рішення на користь Портнова, Маселко називає заангажованим.

“По Вовку є кримінальне провадження, він у статусі підозрюваного, його відсторонювали від правосуддя. Чому справу Вовка не передали до суду? На моє переконання, прокуратура ніколи не хотіла довести такого роду справу до кінця. До речі, справа Вовка не пов’язана з Майданом, вона пов’язана з цивільною справою, де він там використав документи незаконні (за даними слідства, у 2015 Вовк незаконно позбавив громадянина права власності на майно Gazeta.ua). Такі справи зазвичай нічим не закінчуються, тому що прокуратура намагається просто знайти підхід до судової влади й обміняти цю справу на щось інакше, щоб вона була лояльна до цього. Це є наслідок загального тренду, коли судова реформа, очищення судів, притягнення суддів до відповідальності була лише показухою і фейком, а ніхто насправді не хотів цього зробити. Практично всі судді лишилися на посадах і ухвалюють такі рішення”, каже юрист.

“Зараз є дуже великий запит на судову реформу. Президент до обрання обіцяв, що напрацювання громадськості єдиних людей, які хочуть реформи, бо ні чиновники, ні судді не хочуть буде застосовувати. Багато представників його партії підтримали ці пропозиції й сказали, що судова реформа є ключовою реформою. Рябошапка (заступник глави Офісу президента Gazeta.ua) неодноразово казав, що першими кроками буде перезавантаження Вищої кваліфікаційної комісії, Вищої ради юстиції, що є необхідним для початку нової реформи. Очікування є, обіцянки є, розроблений механізм є, законопроект уже є. У них є всі можливості. Звісно буде тиск, щоб цього не відбулося або зробити реформу знову фейковою. Це питання до журналістів, суспільства, експертів, щоб вимагати цю реформу. Я поки що вірю, що це можливо”, додає він.

2 серпня суддя Юрій Вовк задовольнив позов екс-заступника глави АП часів Януковича Андрія Портнова. Він позивався Мін’юсту та Держказначейства за нібито завдану шкоду його репутації. Репутаційною шкодою сторона захисту Портнова називає найменування його “підозрюваним” у листуванні Генпрокуратури та посла України в Канаді з одного боку та урядом Канади з іншого у 2014 році. За це проти Портнова застосували санкції, заявила адвокатка Олена Ісаєвська. За словами самого екс-заступника глави АП, на той момент він не був підозрюваним у жодному провадженні. За словами Ісаєвської був, але недовго.

Представники Мін’юсту, Держказначейства, ГПУ та МЗС просили відмовити в позові з огляду на безпідставність вимог. Посол України в Канаді Андрій Шевченко, з якого збирається стягувати кошти Портнов, у коментарі Слідству.Інфо назвав позов “неадекватним та політично вмотивованим”.