Ексміністра юстиції Олександра Лавриновича та колишнього голову МЗС Костянтина Грищенка оголосили в державний та міжнародний розшук, на них виставлені червоні картки Інтерполу, повідомила під час телемарафону спікерка Держбюро розслідувань Тетяна Сапьян. За її словами, якщо їх знайдуть, то Україна вимагатиме їх екстрадиції.

Про це пише «Дзеркало тижня».

«Слідству стало відомо, що ексміністру закордонних справ залишив Україну в січні цього року і полетів до Парижу. А ексміністр юстиції залишив Україну в травні. Теперішнє місце їх перебування встановлюється та є таємницею досудового слідства. Але обох фігурантів кримінального провадження про державну зраду оголошено в державний та міжнародний розшук», – заявила Сапьян.

Наступним кроком і етапом, за її словами, буде отримання дозволу суду на затримання Лавриновича та Грищенка. Після цього буде подано клопотання про обрання фігурантам справи запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

«І паралельно слідчі ДБР клопотатимуть про екстрадицію та про те, щоб по червоній лінії Інтерполу їх оголосили в розшук. Хочу зауважити, що розслідування щодо Харківських угод ні на мить не припинялося», – додала Сапьян.

Напередодні стало відомо, що Грищенку та Лавриновичу повідомили про підозру у державній зраді. Експосадовців звинувачують у тому, що погодили проєкт Харківських угод без проведення правової експертизи та розгляду збоку зацікавлених органів.

Харківські угоди були підписані 21 квітня 2010 тодішніми президентами України і Росії Віктором Януковичем і Дмитром Медведєвим. З української сторони головним ідеологом їх укладення був тодішній перший віцепрем’єр Андрій Клюєв за підтримки секретаря РНБОУ Раїси Богатирьової, котра дісталася Віктору Януковичу у спадок від Віктора Ющенка, і, зрозуміло, прем’єра Миколи Азарова. Зовнішньополітичний напрямок в адміністрації президента Януковича тоді курував Андрій Гончарук, а Міністерство закордонних справ очолював Костянтин Грищенко.

Одним з головних розробників і промоутерів Харківських угод, які доклали руку до їх написання, був Руслан Демченко – тодішній заступник міністра закордонних справ, який до останнього був першим заступником секретаря РНБОУ Олексія Данілова і керівником комітету з розвідки. Напередодні президент Володимир Зеленський звільнив Руслана Демченка з посади першого заступника секретаря РНБО, а також усунув з посади начальника комітету по розвідці.