27 січня під час зустрічі заступника голови КМДА Валентина Мондриївського та заступника голови Київської обласної державної адміністрації Олега Торкунова розглянули можливі шляхи обміну міжбюджетними трансфертами між Києвом та областю в галузі дошкільної освіти. Про це повідомила пресслужба КМДА.

Повідомляється, що у Києві з 2019 року впроваджено нову систему фінансування дошкільних установ – БФН («Гроші ходять за дитиною»). Така послуга доступна для батьків маленьких киян. За словами Валентина Мондриївського, київська влада готова ділитися позитивним досвідом впровадження базового фінансового нормативу з регіонами.

«Родини дітей, які не зареєстровані в Києві, виплачують місту встановлену щомісячну суму. Так, у 2019 році у 171 садочку Києва виховувалась 401 дитина, не зареєстрована у місті. Батьки цих дітей поповнили бюджет столиці на 2,6 мільйона гривень, щомісячно сплачуючи БФН у розмірі 2490 гривень. Водночас, у Києві успішно реалізується програма «Гроші ходять за дитиною», за якою до гаманців 927 родин дітей-киян, що обрали для себе приватний садочок у 2019 році, повернулося 9,5 мільйонів гривень», – зазначив заступник голови КМДА.

До того ж, система електронного запису (СЕЗ ЗДО) демонструє щоденну реальну статистику дітей, батьки яких не мають картки киянина та знаходяться в електронній черзі. Наразі таких дітей налічується понад 7 тисяч. Нагадаємо, що черга до дитячих садочків у Києві постійно знижується, а у закладах дошкільної освіти є вільні місця – майже 4 тисячі.

Оплата освітньої послуги дітям, які не зареєстровані в Києві, може здійснюватися за кошти місцевого бюджету тієї територіальної громади, де зареєстрована дитина. Це передбачено рішенням «Про затвердження Порядку здійснення видатків на дошкільну освіту в місті Києві на основі базового фінансового нормативу бюджетної забезпеченості».

Міжбюджетний трансферт з міськими радами, діти яких хочуть навчатися у садочках Києва, здійснюється на основі договору та рішення обох місцевих рад. Київ готовий укладати такі договори та сплачувати трансферти за дітей-киян, які навчаються у дошкільних закладах області. А також надати інформацію про кількість дітей із територіальних громад Київської області, які навчаються у садочках столиці.

Департамент освіти і науки Києва просить повідомити ради територіальних громад Київської області про впровадження базового фінансового нормативу в комунальних закладах міста Києва, прийняти відповідні рішення та укласти договори про здійснення міжбюджетних трансфертів.

Перелік документів для здійснення міжбюджетного трансферту між місцевими бюджетами:

• Рішення від місцевих рад про згоду;

• Договір між Київською міською радою та відповідними територіальними громадами, де зареєстровано місце проживання дитини.

Нагадаємо, Компенсація витрат у садочках: як діє столична програма «Гроші ходять за дитиною»

Читайте також:

Чергу в київські дитсадки ліквідують до 2024 року

Популярні новини зараз

Ціллю російської атаки по Києву 21 березня було ГУР – джерело УП в ГУР

Зарізав власного сина та аби приховати злочин — розчленував тіло, частину викинув, частину сховав у гаражі

Віддав життя за Україну — на фронті загинув військовий із Київщини Сергій Зінченко

Мільйонна "схема" з ОСББ — ДТЕК і КМДА можуть залишити без світла жителів новобудов на Солом'янці

Показати ще

Приватні дитячі садочки Києва: порятунок для батьків чи скринька Пандори?