Екс-глава Нацбанку Валерія Гонтарева не приїде в Україну на призначений на 12 серпня допит у кримінальній справі щодо бізнесмена-втікача Сергія Курченка.

“Я ніякого стосунку до цієї справи не маю, навіть поруч не проходила. Я вже повідомила, що працюю і живу в Лондоні, тому вони знають мою адресу і можуть надсилати мені всі позови або приїхати до мене в Лондон… Чекаю їх у Лондоні, якщо вони хочуть мене побачити”, сказала Гонатарева у коментарі Р9.

Вона добавила, що повістку на допит ще не отримала.

Гонтареву викликають на допит у справі Курченка вже втретє в цьому році. Крім неї, ГПУ повторно викликала на допит ще і співзасновника інвесткомпанії ICU Костянтина Стеценка, власника приватної газодобувної компанії Burisma Миколу Злочевського та екс-заступника голови Адміністрації президента Олексія Філатова.

Перед виборами прокурор Костянтин Кулик, який веде “справу Курченка”, вже розсилав фігурантам повістку, але зробив це “неналежним чином”, а підозри оформив із порушеннями. Тоді Гонтарева звинуватила ГПУ у спробі дискредитувати реформи фінансового сектору і натякнула, що не збирається для допиту повертатися в Україну з Лондона, де вона живе і викладає.

До цього на допит Генпрокуратура викликала також екс-мера Києва Леоніда Черновецького і його сина Степана, народного депутата від “Опозиційного блоку” Євгена Бакуліна й екс-главу Адміністрації президента Бориса Ложкіна.

Ігор Коломойський заявив, що надасть екс-голові НБУ Валерії Гонтаревій літак, якщо їй треба буде прилетіти з Британії в Україну на допит. Раніше він казав, що в разі необхідності “привезе Гонтареву в Україну приватним порядком”. Він заявив, що його слова неправильно інтерпретували, тому надав пояснення.