Голова партії “Слуга народу” Дмитро Разумков не знає законів, заявляючи, що рішення про перейменування міст мають ухвалювати на місцевому рівні. Адже нові назви пропонували саме місцеві громади.

Таку думку висловив голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович в ефірі телеканалу “Прямий”.

“Заяви Разумкова щодо місцевих референдумів щодо декомунізації свідчать про його незнання законодавства. Назви до декомунізації пропонувались саме місцевими громадами”, сказав В’ятрович.

Він додав, що географічні назви пропонували ззовні лише в тому випадку, якщо громада не вносила своїх пропозицій.

Спроби “завернути” декомунізацію, зазначив В’ятрович, намагаються поки що зупинити юридичним шляхом.

“Але якщо це не вдасться, ми отримаємо серйозні громадські протести, які покажуть, що спроби реваншу не пройдуть”, сказав голова Інституту нацпам’яті.

Свою думку щодо декомунізації Разумков озвучив кількома днями раніше. Він заявив, що “було б добре, якби питання про перейменування, наприклад, міст, ухвалювалося не парламентом, а жителями через місцевий референдум”.

16 липня Фонд допомоги армії “Повернись живим” влаштував мітинг проти скасування закону про декомунізацію під Конституційним судом.

На захист декомунізації також виступив спікер Верховної Ради 8-го скликання Андрій Парубій. Декомунізацію, мову та церкву Парубій назвав “святійшими речима” і пообіцяв зупиняти тих, хто ставитиме їх під сумнів.