Досягнуто нової угоди про санкції Євросоюзу проти рф, яка здебільшого стосується уточнення існуючих правил і не містить жодних обмежень щодо транспортування енергоносіїв, заявив у понеділок у Брюсселі, де сьогодні проходила зустріч голів МЗС країн ЄС, міністр закордонних справ та торгівлі Угорщини Петер Сійярто.

Про це пише УНН з посиланням на Híradó.

Сійярто підкреслив, що в основному йдеться про роз’яснення існуючих правил і, “що ще важливіше, про те, що не входить до пакету, оскільки, попри зусилля деяких держав-членів, у ньому немає жодних обмежень на транспортування енергоносіїв, як до прикладу санкції проти Газпромбанку”.

“Ми дуже наполегливо вказували на те, що якби санкції щодо Газпромбанку були включені до санкційного списку, то ми не змогли б надати йому підтримку з боку Угорщини, тому в пропозиції щодо санкцій, яка вже надійшла до нас, Газпромбанк не включений…” – сказав він.

Згідно з планами, серед іншого буде введено ембарго на золото з рф, посилено обмеження щодо торгівлі так званою продукцією подвійного призначення, запроваджено додаткові обмеження на держзакупівлі та прийом депозитів, встановлено заборони щодо інших, в основному, бухгалтерських, аудиторських, податкових консультаційних послуг.

Окрім того, як вказано, до списку санкцій ЄС будуть додані ще 48 осіб і 9 організацій, у тому числі віце-прем’єр росії, кілька політичних лідерів республік-членів та “Сбєрбанку”.

Міністр повідомив, що на зустрічі також було ухвалено рішення про те, що ще 500 млн євро із ресурсів Європейського фонду миру буде перенаправлено на фінансування постачання зброї в Україну. Він наголосив: уряд Угорщини також не блокував це рішення, але водночас не змінює своєї позиції і продовжує непостачання зброїі не дозволяє пряме постачання зброї через територію країни.