Партія “Голос” Святослава Вакарчука може не отримати доступ до всіх комітетів у парламенті. Про це сказав директор програми USAID Ігор Когут, який навчав новообраних нардепів від “Слуги народу”.

“Позитивна ідея – зменшити кількість комітетів. Це відзеркалює реформаторські починання у попередньому скликанні. Спочатку була версія, що їх буде 20.

Представницька функція парламенту мала би полягати у тім, що найменша фракція має хоча би по одному представнику у кожному комітеті. Оскільки у найменшій фракції (“Голос”. – Gazeta.ua) поки що 20 осіб. Тут як “курка і яйце” – буде дилема, що первинне. Інтереси комітетів, їхні обсяг компетенції, повноважень чи все ж таки кількість?

У попередньому скликанні на початку “Батьківщина” не була представлена у регламентному комітеті, митної політики. За них голосували люди. І вони мали би мати можливість політичної участі, промови своїх ідей на рівні комітету. Це законодавча кухня”, – пояснив експерт в ефірі “Espreso.TV”.

“Вже виглядає так, що будуть надлюднені цікаві комітети, де є податки”, – додав Когут.

На минулому зібранні підготовчої депутатської групи були фракції, які працювали виключно на медіа, сказав експерт.

“Очевидно, вони собі заберуть медійний комітет, котрий віддадуть опозиції. Тому що їм треба буде відстоювати активи своїх власників”, – спрогнозував Когут.

“Комітет, який займатиметься справами Донбасу і Криму. Тут є ще один великий знак запитання. Є фракція “Європейська солідарність”, де є представники кримсько-татарського народу, люди, які воювали на Донбасі, займалися ним. Можливо, цей комітет треба їм віддати. Але питання Донбасу і Криму це питання не опозиції, а влади. Тому що тільки влада, уряд, президент і його більшість в парламенті мають можливості серйозно впливати на цей процес закінчення війни”, – зауважив експерт.

Фракція “Слуги народу” пропонує скоротити кількість комітетів Верховної Ради з 28 до 23. Про це керівник “СН” Дмитро Разумков заявив на першому засіданні підготовчої групи.