Серпень в Україні буде теплішим, ніж зазвичай. За прогнозами синоптиків, у Карпатах температура перевищуватиме норму на 1,5-2,0°С. Подібна тенденція спостерігатиметься і в інших регіонах.

До підвищеної температури повітря додається і нестача дощів. Наприклад, у Києві в липні було лише 59% опадів від кліматичної норми. На Закарпатті через спеку та відсутність дощів цього літа сталось понад 2000 пожеж в екосистемах, повідомив на своїй сторінці у Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

“З кожним роком Україна стикається з новими проявами зміни клімату. Рекордна спека, яка змінюється тропічними дощами та повенями, зими без снігу, піщані буревії. Глобальне потепління – вже наша реальність, і для багатьох виснажених війною екосистем воно може стати критичним”, – зазначив Костянтин Яловий.

Прогноз науковців, які досліджують кліматичні зміни, далекі від оптимізму. Так, Білл МакГвайр, британський професор геофізичних і кліматичних загроз, прогнозує, що теплові хвилі та температури понад 50 градусів, стануть звичними для тропіків у найближчі десятиліття. На тлі масових пожеж в Європі та спеки у понад 40 градусів, це вже не видається фантастикою.

Науковець зазначає, що клімат змінюється швидше, ніж прогнозували ранні кліматичні моделі. А значить, скорочення вуглецевого сліду актуальне, як ніколи.

“Минулого року на кліматичній конференції у Ґлазґо лідери світу домовилися про скорочення викидів вуглецю на 45% до 2030 року. Тож, санкції проти росії, введені через повномасштабне вторгнення в Україну, матимуть користь для всього світу. Відмова від газу та нафти з країни-агресора на користь зелених технологій, місцевої атомної генерації та біопалива дозволять значно скоротити викиди. А значить – стримати зміну клімату”, – наголосив депутат Київради VIII скликання.

Він також нагадав, що у побуті кожен також може допомогти планеті.

“Надання переваги екологічним видам транспорту, економія електроенергії, сортування сміття та раціональне споживання – внесок кожного є частиною великих позитивних зрушень”, – підсумував Костянтин Яловий.

Додаткова інформація та коментарі:

За телефоном: +380 97 937 86 22.

Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.