Поправка глави парламентського комітету з питань енергетики Андрія Геруса, яка дозволила імпорт електроенергії з країн, які не є членами Європейського енергоспівтовариства, забезпечує Росії ринок збуту струму в Україні, що негативно відіб’ється на енергетиці України, а також загальмує інтеграцію України в Європейську енергосистему.

Про це заявив енергоексперт Андрій Перевертаєв.

“Потрібно враховувати великий можливий обсяг імпорту, пов’язаний із закінченням будівництва атомної станції в Білорусі, і враховувати, що до 3 ГВт вільної незавантаженої потужності стоїть на території Росії. Це все може негативно вдарити по нашій енергосистемі. Це може скласти значну загрозу інтеграції з Європою. Тому що це (імпорт електроенергії з Росії та Білорусії – Ред.) буде негативно впливати на можливість роботи українських теплових електростанцій і згодом, можливо, атомних. Тому ми говорили про те, що імпортована електроенергія повинна продаватися тільки в рамках ринку “на добу наперед”, і там вже відповідно базова електроенергія, найімовірніше, була б принаймні конкурентною порівняно з нашою базовою електроенергією”, – пояснив Перевертаєв.

Однак внесені парламентом нещодавно зміни в закон “Про ринок електроенергії” уможливили імпорт струму з Росії за двосторонніми договорами. Енергоексперт підкреслив, що для Росії Україна є вигідним ринком збуту електроенергії, але для нашої енергосистеми відкриття імпорту з цієї країни може обернутися серйозними проблемами і збільшенням енергозалежності.

“У Росії є монополіст, який здійснює імпорт-експорт. У цього монополіста є повний пакет можливостей, починаючи від політичного впливу та закінчуючи власними станціями, винятковими умовами роботи на ринку. Тобто, потенційна можливість запропонувати хороший контракт. Станції атомні працюватимуть, а він буде заробляти прекрасні гроші. Тобто, це потенційно комерційно буде вигідно. Питання, що буде з нашою енергетичною незалежністю, що буде з нашими планами інтеграції, і що буде з нашими тепловими станціями”, – сказав Андрій Перевертаєв.

Нагадаємо, 1 жовтня була здійснена перша поставка електроенергії з Росії в режимі імпорту. Поставка проведена рівним графіком потужністю 100 МВт. Про це свідчать дані на сайті “Укренерго”. За даними джерела на ринку, імпорт здійснений компанією “Юнайтед Енерджі”, яку пов’язують з Ігорем Коломойським.

Як відомо, 18 вересня Верховна Рада прийняла зміни до закону “Про ринок електроенергії”, дозволивши купувати за двосторонніми договорами електроенергію у країн, які не є членами Європейського Енергетичного Співтовариства, відповідну правку до законопроекту пролобіював голова енергетичного комітету парламенту Андрій Герус. За словами Геруса, імпорт повинен був здійснюватися з Білорусі.