Наразі в НАТО зосереджені на тому, щоб у Сил оборони України працювало те озброєння, яке вже поставлено західними союзниками, бо “величезні проблеми” пов’язані з обслуговуванням та логістикою.

Про це пише LIGA.net.

Так генсек НАТО Єнс Столтенберг відповів на питання про можливість передачі ЗСУ сучасних західних танків на зразок Leopard 2.

Йому нагадали на конференції в Берліні, що в Європі пропонували утворити консорціум з 13 країн (разом близько 2000 танків на озброєнні), щоб спільно постачати сучасну бронетехніку ЗСУ, і запитали, що він думає з цього приводу.

Столтенберг відповів, що “абсолютно розуміє необхідність обговорення та розгляду конкретних систем”, але відмовився вдаватися до специфіки типів озброєнь, “які ми розглядаємо”. “Але союзники постійно розглядають різні його типи”, – запевнив він.

Генсек зазначив, що Україні “вже надали багато передових систем, у тому числі й бронетехніку”, сказав, що “важливо обговорити, які додаткові системи ми маємо надати”, і уточнив, що “йде постійна дискусія та діалог з Україною з цього приводу”.

“Але так само важливо, як постачати нові системи, надзвичайно важливо переконатися, що системи (тут говорив нерозбірливо; ймовірно, “вже поставлені”. – Ред.) працюють. Тому що ми дійсно поставили багато систем. А їм потрібні боєприпаси, запчастини, обслуговування”, – перерахував Столтенберг.

За його оцінкою, наразі проблеми пов’язані здебільшого із забезпеченням того, щоб усі вже поставлені озброєння “дійсно функціонували належним чином”; він назвав це “величезною логістичною проблемою”.

Канцлер ФРН Олаф Шольц і в правлячій коаліції різними способами пояснювали, чому немає відмашки на “Леопарди” для ЗСУ: це нібито не підтримує частина електорату, таке начебто потрібно узгоджувати з союзниками або довго вчитися керувати танком, що Україна не має інфраструктури для їх обслуговування. Також озвучувалося, що Німеччина не дасть бронетехніку першою, поки це не зроблять США з танком Abrams, наприклад.

“Я не говорю, що нові системи не мають значення. Але я говорю, що надзвичайно важливо забезпечити роботу всіх систем, які вже на місцях. І ми теж зосереджені на цьому”, – сказав генсек НАТО.

В іншій частині конференції Столтенберг говорив, що “у США дуже багато танків одного основного типу, а в нас у Європі – небагато, причому семи різних типів”.