Країна-окупант Росія розв’язала війну проти України і може її припинити. Встановлення справедливого миру неможливе без повного виведення російських військ з території української держави. Ініціативи президента Володимира Зеленського та його формула миру оцінюється як позитивний крок.

Про це заявили у Великій сімці, пише “Главред”.

У заяві лідерів країн G7 сказано, що країни-учасниці організації – Німеччина, Великобританія, США, Франція, Італія і Японія – закликали РФ припинити свою агресію щодо України і повністю вивести війська з території держави.

Вони вказали, що саме Росія почала повномасштабну війну і може її припинити. Мир в Україні має бути встановлений на основі справедливості.

“Ми підкреслюємо, що справедливого миру неможливо досягти без повного і безумовного виведення російських військ і військової техніки, і це повинно бути включено в будь-який заклик щодо миру”, – зазначили у Великій сімці.

Лідери організації підтримують зусилля українського гаранта Володимира Зеленського, а також ініційовану ним формулу миру Києва.

“З метою досягнення практично здійсненного післявоєнного мирного врегулювання, ми зберігаємо готовність досягти домовленостей з Україною і зацікавленими країнами та інститутами щодо стійкої безпеки та інших зобов’язань, щоб допомогти Україні захищати себе, забезпечити її вільне і демократичне майбутнє, і стримувати майбутню російську агресію”, – сказали в заяві.

Також у Великій сімці додали, що підтримка України з боку країн-учасниць організації не похитнеться.

“Ми не втомимося в нашому зобов’язанні пом’якшувати незаконні дії Росії для всього світу”, – підкреслили в G7.