Верховний суд Австрії дозволив екстрадицію українського олігарха Дмитра Фірташа до США. Рішення ухвалив на засіданні у Відні 25 червня. Його має затвердити австрійський міністр ­юстиції.

Суддя не задовольнив апеляцію адвокатів Фірташа. Олігарх відмовився від останнього слова і залишив будівлю суду. На засідання до нього приїжджали нардепи колишній глава адміністрації Януковича Сергій Льовочкін і член фракції “Опоблоку” Михайло Папієв.

США звинувачують Фірташа у хабарі на $18,5 млн за дозвіл на видобуток титанової сировини в Індії поза конкурсом. Йому загрожує до 50 років тюрми і конфіскація активів.

Бізнесмена затримали в Австрії у березні ­2014-го на запит американських слідчих. Згодом випустили під 125 млн євро застави. Суд зобов’язав його з’являтися на засідання і не виїжджати з Австрії. Фірташ ­назвав обвинувачення політично мотивованими. Екстрадувати до США його можуть у липні.

Статки олігарха оцінюють $940 млн. Має в Україні азотний, титановий, газовий та банківський бізнеси. Володіє низкою телеканалів, зокрема “Інтером”.

 Адвокати Фірташа пробували представити справу як політичні переслідування. Але він не зможе уникнути екстрадиції. Телефонне право в Австрії не працює, говорить колишній народний депутат Тарас Чорновіл, 55 років.

 Скоріше за все, піде на угоду зі слідством. Може здати американських партнерів, причетних до оборудок. Або іншу інформацію, цікаву для США. Зокрема, щодо діяльності “РосУкрЕнерго” (компанія з перепродажу природного газу на території України, ліквідована ­2014-го. Акціонерами були російський Газпром, Дмитро Фірташ та народний депутат Іван Фурсін. ГПУ).

Для США Газпром є ворожою структурою через прокладання “Північного потоку-2” (проект газопроводу з Росії до Німеччини через Балтійське море. США виступає проти його будівництва. ГПУ). Якщо Фірташ розповість про брудні схеми росіян, це дозволить торпедувати проект. Американці це сприймуть позитивно, і він просидить п’ять-шість років. Якщо олігарха почнуть судити в США, його активи в Україні можуть спробувати взяти під контроль його ж партнери.

Останнім політичним активом Фірташа в Україні була партія Кличка “Удар”. Зараз ця політсила не має ваги.