Українського бізнесмена Дмитра Фірташа можуть екстрадувати із Австрії до США. Це вирішить сьогодні, 25 червня, Верховний суд Австрії.

Приводом такого розгляду стало те, що наприкінці минулого тижня федеральна суддя Ребекка Палмаєр в американському Чикаго відмовилася скасувати звинувачення в хабарництві проти Фірташа. Рішення викладене на 39 сторінках, повідомляють американські ЗМІ.

В обвинувальному висновку прокурорів містяться звинувачення Фірташа в змові з метою дати хабар в Індії для видобутку титану, що використовується в реактивних двигунах.
Фірташ заперечує правопорушення. Його захист наполягає, що США не мають юрисдикції щодо злочинів в Індії. Проте суддя Палмаєр постановила, що ця справа може розглядатися в США, оскільки схема вплинула на чиказьку компанію Boeing.

Австрійська влада затримала Фірташа в 2014 році. Якщо Австрія ухвалить рішення про його екстрадицію, колишнього союзника українського екс-президента Віктора Януковича можуть видати Сполученим Штатам у липні. Рішення Верховного суду може бути оскаржене.

Апеляційний адміністративний суд зобов’язав Національну комісію з питань державного регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг виплатити 1,03 млрд грн газовій компанії Дмитра Фірташа. Рішення прийняли ще в квітні, але воно не оскаржувалось, тому набуло чинності. Компанія Фірташа є монополією на українському ринку. Їм належать 20 облгазів.