В інформаційному просторі з’явилися масові фейкові повідомлення про нібито наказ Міністерства охорони здоров’я щодо евакуації лікарень у Києві.

Цю та іншу інформацію спростували у Службі безпеки України, передають “Коментарі”.

Українськи інформаційний простір стикнувся з новою хвилею фейків та “вкидів”, зазначили в СБУ. Серед поширюваних фейків — інформація про евакуацію людей та обладнання з лікарень Києва у західні регіони України.

“Поширюється і аналогічний “наказ” Міністерства освіти й науки, де серед іншого представлена неправда про мобілізацію студентів. Також розповсюджується дезінформація про українських військових, які нібито отримали СМС від росіян із “порадою” покинути зону ООС”, — заявили в СБУ.

Подібні “вкиди” дуже різні і є частиною продуманої інформаційної війни проти України.

Українські кіберфахівці системно відслідковують інформаційне поле, фіксують фейки і вживають заходів, аби оперативно нейтралізовувати шкідливу діяльність проросійських пропагандистів, ботоферм та притягнути зловмисників до відповідальності. Українців закликали користуватися лише перевіреною інформацією із офіційних джерел, не поширювати чутки, зберігати спокій та не піддаватися на будь-які провокації.