Чинний президент Туреччини Реджеп Ердоган переміг у другому турі виборів.

Про це пише держагентство Anadolu, на яке посилається Сhas News.

За результатами підрахунку 99,85% бюлетенів Ердоган набрав 52,14% голосів, а його опонент, лідер опозиції Кемаль Киличдароглу — 47,84% голосів.

Під час виступу перед своїми прихильниками Ердоган заявив, що результати другого туру виборів підтвердили, що ніхто не може зазіхати на досягнення Туреччини.

«Ми поважаємо волю виборців, як робили це на всіх попередніх виборах. Перемогли не лише ми. Перемогла — Туреччина, перемогла — демократія! На виборах 28 травня — не було тих, хто програв, переміг весь 85-мільйонний народ Туреччини. Настав час для єдності та згуртування в ім’я національних цілей та ідей», — заявив він.

Водночас Киличдароглу у своїй промові наголосив, що «усі кошти держави були мобілізовані на одну політичну партію і покладені в ноги однієї людини», але при цьому фактично визнав поразку.

«На цих виборах проявилася воля народу до зміни авторитарного уряду. Ми продовжуватимемо цю боротьбу доти, доки в нашій країні не прийде справжня демократія. Відтепер, у першу чергу, я хочу, щоб понад 25 мільйонів громадян, які проголосували за мене, стояли на ногах. Наша хода триває. Ми тут», — заявив він.

Відзначимо, що, за даними ЦВК, за Киличдароглу проголосували саме 25,4 млн виборців, а Ердоган набрав 27,7 млн голосів.

Президент України Володимир Зеленський вже привітав Ердогана із перемогою.

«Розраховуємо на подальше зміцнення стратегічного партнерства на благо наших країн, а також посилення взаємодії для безпеки й стабільності Європи», — написав він у Twitter.