Проблема якості води є одною з головних екологічних проблем столиці. Команда Екостратегії розробила та описала послідовність кроків, необхідних для комплексного розв’язання цього питання.

Про це написав на своїй сторінці в Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

Він розповів, що кожного дня мешканці Києва споживають 663 мільйони літрів питної води. Це майже вдвічі більше, ніж об’єм води найбільшого карпатського озера Синевир. Приблизно 30% цього об’єму – вода з Дніпра.

«Але треба враховувати, що ми не тільки забираємо воду з Дніпра, але і повертаємо її назад до річки. За рік це приблизно 750 млн кубометрів, велика частина з яких не проходить потрібного очищення», – зазначив Яловий.

За його словами, на якість води негативно впливають скиди побутових і промислових стоків, забруднення прибережних смуг, критичний стан водопровідної й каналізаційної систем та інші чинники.

«До того ж є такі фактори забруднення води, як незаконні врізки до систем водопостачання та водовідведення або незаконні каналізаційні стоки, за які жоден балансоутримувач не несе відповідальності», – сказав Костянтин Яловий.

Він навів кілька прикладів реальних рішень, які пропонує Екостратегія Києва щодо вирішення питання чистої води:

Реконструювати не тільки Бортницьку станцію аерації, але очисні споруди Деснянської та Дніпровської водопровідних станцій.
Реконструювати зливову каналізаційну систему міста.
Запровадити сучасну систему очищення дощових та снігових вод.
Удосконалити системи моніторингу та контролю забруднення поверхневих і підземних вод.
Провести інвентаризацію мереж, щоб припинити незаконні врізки до систем водопостачання та водовідведення.
«Ці дії значно покращать ситуацію з водою, якщо втілювати їх комплексно», – додав Костянтин Яловий.

Додаткова інформація та коментарі:
За телефоном: +380 97 937 86 22.
Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.