На Західній Україні зафіксовано кілька випадків захворювання на дифтерію. Захворіли одразу 15 іноземних студентів Ужгородського університету. Відомо, що місяць тому вони перебували вдома на канікулах, тому лікарі вважають, що хворобу вони привезли з Індії.

Дифтерія в Києві?

24 жовтня  в Києві захворів 9-річний хлопчик. Він був госпіталізований прямо з ліцею №303 (що на Позняках) з підозрою на дифтерію. На жаль, діагноз підтвердився. За словами лікарів, хлопчик почувається відносно не погано, для введення сироватки показань  немає.

Проте в соцмережах розпочалося справжнє “полювання на відьом”. Налякані мамусі й татусі звинувачують мати хворої дитини, переказуючи плітки чи то про “куплену довідку”, чи то “відмову батьків від щеплення” (що, звісно, виключає одне одне).  Про причину такого відмовлення офіційної інформації не має.

Ці пошуки винного, однак, приховують від суспільства справжню проблему – брак сироватки, яка є єдиним засобом лікування ускладнень цієї хвороби.

Чи вистачить сироватки?

За словами лікаря-інфекціоніста Сергія Крамарева, ще на початку літа сплив термін придатності 900 доз сироваток. З гуманітарною допомогою в цьому році  Україна отримала приблизно 200 доз. Сироватку, яку раніше замовляли в Росії, держава більше не закуповує.

Лікарі на Закарпатті змушені просити сироватку у колег із інших областей, оскільки витратили всі 8 доз, яки були у них в наявності. “У нас було всього вісім доз, яких вистачило на чотирьох хворих. Решту ми лікуємо антибіотиками. Їхній стан задовільний. МОЗ видав розпорядження, згідно з яким інші області мають передати нам сироватку, але на це потрібен час”, – повідомляє директор “Обласної клінічної інфекційної лікарні” Михайло Поляк.

Читайте також:

Батьків дітей, що прогулюють школу, пообіцяли карати гривнею

Наприкінці жовтня Україну накриють потужні магнітні бурі 

В Україну йдуть нові штами грипу