Картини претендують на нагороду у категорії “Міжнародний повнометражний фільм”. Перша – це фільм Нарімана Алієва “Додому”. Другий претендент на “Оскар” – це стрічка Вацлава Маргоула “Розфарбований птах”,  спільна робота української, чеської, словацької та польської команд.

Першу картину знімали в місті Генічеськ (Херсонська область). Фільм розповідає про кримського татарина, який втратив сина через війну на Донбасі. Аби поховати старшу дитину за ісламськими традиціями на рідній землі, він намагається потрапити до окупованого Криму. Це виявляється нелегко.

Наступна кінострічка – спільна робота багатонаціональної команди, теж розповідає про війну, але війну з минулого сторіччя. Сценарій “Розфарбованого птаха” написаний за книгою Єжи Косинського, в якій йдеться про часи Другої світової. В центрі сюжету – доля маленького хлопчика, який загубив сім’ю і змушений тинятися від хати до хати, від села до села. Він зустрічається з жорстокістю не лише нацистів та радянських вояків, але й селян, яких на жорстокість штовхає острах. Цей фільм був номінований на премію “Золотий лев”, але український глядач з ним не знайомий.

Шортлист номінантів на “Оскар” буде оголошений 16 грудня.

Нагадаємо, в Києві стартували зйомки фільму «Я працюю на цвинтарі» за книгою Павла Белянського.

Читайте також:

Том Круз приїхав до Києва на запрошення президента

В Україні можуть заборонити пакети з пластику

Електронний квиток для київських школярів обіцяють зробити до кінця року