Війна принесла нові виклики для українського довкілля. За три місяці війни в Україні знайшли та знешкодили понад 129 тисяч вибухонебезпечних предметів, у тому числі майже 2 тисячі авіаційних бомб.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

Він зазначає, що вибухівка від росіян не лише вбиває все живе, але й забруднює ґрунти та підземні води. В місцях потрапляння російських ракет екологи виявляють сліди нафтопродуктів та важкі метали.

“Також вибухи знищують органічні сполуки, які роблять землі родючими. Але це – не єдина наша проблема. Через те, що зараз вся увага прикута до наслідків війни, любителі влаштовувати стихійні звалища, крадії дерев та браконьєри почуваються безкарними”, – пише Костянтин Яловий.

Ось лише кілька знахідок екоінспекторів за останні тижні:

  • Звалище на 5 гектарів – біля Берегово на Закарпатті. Шкода навколишньому середовищу – на 399 мільйонів гривень.
  • На Тернопільщині невідомі вирізали 80 дерев дуба червоного. Сума шкоди, заподіяної природі –  понад  700 тисяч гривень.
  • В дачних масивах неподалік від Сум виявили 5 стихійних сміттєзвалищ. Їх загальна площа складає 351 м2.
  • На Черкащині за один рейд вилучили 32 браконьєрські сітки загальною довжиною 2,1 км. Всю рибу, що у них потрапила, випустили. А сітки віддадуть волонтерам – для створення маскування нашим бійцям.

Яловий зазначає: зараз відповідальність за такі дії – здебільшого, на самих людях. На жаль, не всі з них розуміють, що викидання сміття у лісі – це забруднення води, яку вони питимуть зі свого колодязю.

“Війна навчила нас берегти те, що ми маємо – тут і зараз. І природа – це те, що ми маємо цінувати, так само, як і нашу країну. Не через страх бути оштрафованим, а з розумінням, що від чистоти довкілля залежить якість нашого життя”, – пише Костянтин Яловий.

Програми реабілітації природного середовища, які працюватимуть після перемоги, мають врахувати не лише боротьбу з наслідками бойових дій, але й нарешті вирішити питання з внутрішніми порушеннями проти природи.

“Створення якісної системи сортування, вивезення та переробки сміття, ревіталізація водойм, захист лісів, екологічні виробництва мають стати новою нормою для нашої держави. Скоро Україна стане іншою. І важливо, щоб вона мала не лише потужну економіку та промисловість, але й здорове довкілля”, – підсумував Костянтин Яловий.

Додаткова інформація та коментарі:

За телефоном: +380 97 937 86 22.

Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.