Сьогодні кияни вшановують пам’ять трагічних подій у Бабиному Яру.

У 1941-1943 роках Бабин Яр був місцем масових вбивств. Нацистські окупанти розстрілювали тут жителів Києва: євреїв, українців, росіян та ромів, пише vechirniy.kyiv.

Зараз це історико-меморіальний заповідник “Бабин Яр”, що розташований поблизу станції метро “Дорогожичі”.

На території заповідника багато пам’ятників та меморіальних алей. Сьогодні кияни вшановують пам’ять тих, кого убили у Яру майже вісімдесят років тому.

Сьогодні містом пройде Марш Памя’тi. Щороку сотні людей долають “дорогу смерті”, якою колись простували євреї, виконуючи розпорядження окупантів.

Учасники маршу хочуть показати, що кожне життя має цінність.

Трагедія Бабиного Яру відзначається в Україні на найвищому державному рівні. Президент України Володимир Зеленський 29 вересня також вшанував пам’ять жертв трагедії.

“Пам’ять Бабиного Яру, Голокосту – це попередження для всього людства про те, що ідеологія нетерпимості і насильства може повернути нас у страшне минуле, коли найдорожче – людське життя – ставало лише розмінною монетою в руках диктаторів”, – сказано в заяві президента.

Український народ завжди буде єдиним у прагненні ніколи не допускати будь-яких проявів ворожнечі на расовому чи національному ґрунті, додав Зеленський.

29 вересня 1941 році в урочищі Бабин Яр німецькі нацисти та українські колабораціонисти розпочали масові розстріли єврейського населення Києва. Трагедія стала всесвітнім символом Голокосту.

26 вересня окупаційна влада влаштувала нараду, розглянувши заходи з “остаточного вирішення”. Визначили місце знищення євреїв Бабин Яр. Його території вистачить для десятків тисяч трупів, адже має довжину 2,5 кілометрів при глибині до 50 метрів.

Врахували наявність залізничної станції Київ-Лук’янівка неподалік яру на розі сучасних вулиць Дегтярівської та Якіра. Отже, можна вдавати, ніби євреїв збиратимуть для перевезення в безпечні місця.

Популярні новини зараз

У столиці серйозний скандал через побиття хлопця у школі — дитині довелось робити операцію

На залізничному вокзалі Білої Церкви дитина залізла на вагон — її уразило струмом, забрали до реанімації

Вибухнув котел, господарі отримали опіки — поліція Київщини встановлює обставини

Американський благодійник викупив ЖК у Софіївській Борщагівці та вже надав квартири для переселенців

Показати ще