До України вперше привезли оригінал латиномовної Конституції Пилипа Орлика. Перші фото унікального документа у Софіївському соборі показав міністр культури України Олександр Ткаченко.

Про це повідомляє “Суспільне”.

“Для мене та команди МКІП було великою честю за дорученням Президента брати участь у перемовинах зі шведською стороною та домовитись про її експонування з нагоди 30-ї річниці Незалежності нашої держави. І сьогодні величезне щастя і гордість особисто бути присутнім під час її встановлення до експозиції. Це зворушливо, хвилююче та відповідально. Так і хотілось сказати “Ласкаво просимо додому”, – каже Ткаченко.

Міністр також пояснив, в чому унікальність цього історичного документа. За його словами, це перша в світі Конституція, що визначала основи державного устрою, форми правління і в якій окреслювались державні кордони.

“У ній вже тоді йшлося про цілісність і непорушність кордонів України та відновлення братерства з Кримською державою”, – наголосив міністр.

Латиномовна конституція буде представлена на шведській виставці “Раритети Української козацької держави – Гетьманщини XVII- XVIII ст.” у Софії Київській. На експозиції представлять ще три старовинні предмети тих часів: булаву гетьмана Пилипа Орлика з Міської бібліотеки Лінчопінга, а також предмети, що зберігаються в Україні. Це Мощехранительниця – знак Гідності Голови Української Держави, або Клейнод Гетьмана Івана Мазепи, а також два оригінали універсалів гетьмана Івана Мазепи.

Побачити історичні експонати всі охочі зможуть вже з 16 серпня.