Зона відчуження продовжує приваблювати туристів із різних куточків світу. Минулого року Чорнобиль, Прип’ять та покинуті села відвідали 33 тисячі 914 іноземців.

Про це пише «Вечірній Київ».

Серед них туристи з таких екзотичних країн, як Зімбабве, Коста-Рика, Вануату, Парагвай, Болівія, Фіджі. Наприклад, з Бразилії приїхали 492 людини, а з Австралії — 205. Загалом Чорнобильське Полісся, за даними Центру організаційно-технічного та інформаційного забезпечення управління зоною відчуження (ДП «ЦОТІЗ»), у 2021 році відвідали 73 тисячі 83 туристи. З них українців — 39 172.

У порівнянні з 2020-м до зони відчуження минулого року завітали вдвічі більше туристів. Це пов’язано з пом’якшенням карантинних обмежень у всьому світі, вакцинацією та відкриттям кордонів. До того ж люди змінюють відношення до території, де майже 36 років тому сталася жахлива катастрофа, яка сколихнула й надовго налякала весь світ.

«Вони вже не бояться, їм цікаво знати про ті трагічні події. Люди дивуються, коли бачать сучасну Чорнобильську зону. Так, там ще лишились радіоактивні плями, які досі небезпечні, але, відвідування відбувається тільки згідно офіційно затверджених маршрутів, на яких контрольні рівні можливого опромінення гарантовано не буде перевищено», — зазначили у ДП «ЦОТІЗ».

Цікаво, що у Чорнобилі зустрічали новий 2022 рік 42 туристи. Серед них 34 громадянина Польщі, п’ять чехів, італієць, українець і білорус. Утім, для наших польських сусідів це вже стало традицією. Вони не вперше зустрічають Новий рік у вахтовому містечку разом із працівниками підприємств зони відчуження.

Трійка країн, з яких у 2021-му приїздило найбільше відвідувачів:

Польща — 4683 особи;
США — 3493 особи;
Німеччина — 3190 осіб.

До речі, минулого грудня найбільше туристів приїжджали до Чорнобильської зони з Іспанії та Великобританії, а у листопаді — з Польщі.