На посаду голови Державної геологічної служби, яка видає компаніям дозвільні документи на розробку українських надр, претендує голова юридичного відділу Служби Христина Браіловська, яка працювала в компанії “Інфокс” Миколи Злочевського.

Про це повідомляє “Капітал” в матеріалі “Олігархи заводять свою людину до Державної служби геології і надр”.

Христина Браіловська розпочала свою кар’єру на держслужбі у 2012 році з посади радника Олега Проскурякова, колишнього міністра екології та природних ресурсів України в уряді Миколи Азарова, після чого очолила юридичний департамент Держгеонадр.

Як вказується в матеріалі, стрімке кар’єрне зростання пов’язували із безпосереднім впливом Миколи Злочевського.

Під час роботи в Службі, без конкурентних процедур спецдозволи на розробку надр отримали такі компанії як “Бурісма” Миколи Злочевського, “Укрнафта” Ігоря Коломойського, “АЕСУ” Геннадія Буткевича і компанія “Голден Дерік” (Іст Юуроп Петролеум), яку ЗМІ пов’язують з бізнесменом Павлом Фуксом.

При цьому, як зазначається в матеріалі, для видачі ліцензій компаніям олігархів в Держгеослужбі була організована схема відмови з порушеннями власних процедур, після чого суди видавали спецдозволи на розробку надр без конкурсу.

“Схема будувалася в такий спосіб. Формальна, що суперечила законодавству відмова Держгеонадр давала право надрокористувачу звернутися в суд. Суд, в свою чергу, законно виносить рішення про неправомірні дії Держгеонадр і видає надрокористувачу спецдозволи на видобуток корисних копалин”, – зазначено в матеріалі.

Як повідомлялося, днями Володимир Зеленський доручив провести “повне кадрове перезавантаження” в шести найбільш корупційних держорганах, в тому числі в Держгеослужбі.