Слуги народу? Нє, не бачила. Один покупець вовняну безрукавку вибирав довго, то я йому зауваження зробила, а він послав мене. Може, то депутат був? 54-річна Алла Коваль, продавщиця Сувенірного ринку в центрі Трускавця на Львівщині тримає парасолю проти сонця.

Із 28 липня по 4 серпня тут діяла “Школа депутатів”. У місто на тиждень приїхали 270 представників президентської партії “Слуга народу”. Зупинилися у 5-зірковому санаторії “Ріксос Прикарпаття”.

На ринку продають дерев’яні сувеніри, вироби з вовни і соломи, ікони. Також мед, солодощі, наливки.

 Ціни не піднімали. Та й депутати ж нові. Хіба Юзика з “Кварталу” впізнав би. Але не бачив нікого, каже про­давець 49-річний Олег Корецький. Одягнутий у солом’яний бриль і пляжні ­шорти.

На центральній алеї парку багато перехожих говорять російською. Від смуглявих жінок у квітчастих сукнях чути закарпатську говірку.

 До “Ріксоса” треба було маршруткою їхати або на таксі, працівник центрального бювету Андрій допомагає набрати мінеральну воду в пластиковий стакан із трубочкою. Через неї п’ють, аби не псувалися зуби. Тут, як бачите, одночасно можуть бути понад три сотні людей, але організованих груп не помічали. У великих санаторіях є свої бювети.

До готелю-санаторію йдемо через парк. Дорогою троє місцевих продають сезонні ягоди й домашні ковбаси. Навігатор веде зарослими стежками поміж кущі.

“Ріксос” поблизу санаторіїв “Кристал” і “Алмаз”, збудованих у 1970-х. Обходимо готель позаду. На білих стінах 13-поверхової будівлі видніються брудні плями, облуплена штукатурка. Готель зведений півколом. Вартість номера від 3500 грн за добу.

 Шпигуєте? чоловік у джинсах і червоній футболці йде за нами стежкою повз бетонний паркан. На шиї має бейдж учасника школи з іменем “Ігор Василів”.

 Шукаємо вхід.

 Я вас проведу, говорить 39-річний депутат. Виграв вибори в 164-му окрузі на Тернопільщині. Вже запізнився на чотири хвилини. У нас заняття по інфраструктурі, хотів послухати. Учора з 9-ї ранку до 22-ї слухали. Не встиг ні води попити, ні відпочити. Але нічого. У Трускавці двічі на рік лікую спину. Я біжу. А вам далі по колу, звертає до чорного входу.

До головних дверей прямують інші учасники школи. 28-річний Олександр Качура пройшов по списку, як адвокат брав участь у президентській кампанії Володимира Зеленського. З ним правозахисник, голова Лиманської райадміністрації 31-річний Дмитро Наталуха. Обоє акуратно поголені.

 Маємо заняття з правознавства, податків, приватизації державних підприємств. З енергетики, щоб людина могла усвідомлювати рівень відповідальності, Наталуха поспішає до входу.

Популярні новини зараз

У столиці планують присвоїти звання "почесного громадянина Києва" колишньому Головнокомандувачу Залужному

У Київській ОВА обговорюють питання експорту агротоварів з регіону

Рятувальники використали безпілотну техніку з тепловізорами, аби перевірити київські ліси на наявність пожеж

У Києві змінено деякі маршрути тролейбусів та автобусів

Показати ще

 Лягаємо опівночі або й о 1-й ночі. Щоранку у мене руханка (зарядка. ГПУ), потім працюємо, розповідає Олександр Качура.

 Александр, а я плавал утром. А ты, вижу, не плаваешь, вигукує до нього чоловік у спортивній футболці й шортах, без бейджа. Олександр тисне йому руку, але не відповідає.

 Є загальні заняття й факультативи. Одразу маємо визначитися з комітетом, де будемо працювати. Новий склад парламенту насамперед має скасувати недоторканність, запровадити диджиталізацію тобто перевести установи на цифрові технології. І внести зміни до регламенту, за яким так довго і складно приймаються закони.

Усередині готель оформлений у стилі ампір стіни з білого кахлю з обрамленням, колони, м’які меблі (стиль ампір з’явився у Франції часів Наполеона Бонапарта. Став символом могутності імперії. Для нього характерна велика кількість блискучих деталей. ГПУ). На першому поверсі магазини ювелірної продукції та дизайнерського одягу.

Охорона просить журналістів розмовляти з депутатами тільки в холі другого поверху. На вході у конференц-зал приклеєний аркуш “Зал “Сенатор”. Двоє охоронців не дозволяють підходити навіть до дверей.

Поверхом іде жінка із чорним кучерявим волоссям у білому банному халаті до п’ят. Запитуємо, як їй політична атмосфера в готелі.

 Не обращаю внимания, відповідає, не обертаючись.

За білим “Макбуком” (ноутбук американської компанії “Еппл”. ГПУ) у холі працює наймолодший депутат в історії Ради 23-річний Свято­слав Юраш. Він зі Львова, живе у Києві. Обіймав посаду заступника директора Світового конгресу українців.

 Парламент має фунда­ментально змінити країну. Народ показав запит на це і революціями, й останніми виборами, каже. Одягнений у чорний костюм і білу сорочку з коміром сторчма. Меліроване волосся начесане на чубі. Говорить, виділяючи кожне слово.

 Я займатимуся взаємодією українців по світу, ­ратифікацією міжнародних договорів. Треба визначити поняття подвійного громадянства і що з ним робити. Ще мене цікавить спрощення процедури всиновлення.

Сідаємо за столик із 29-річною Марією Мезенцевою. Обрана по мажоритарці в Харкові. Працювала депутаткою в Харківській міськраді у фракції “Самопомочі”. Вивчала міжнародні економічні відносини і китайську мову. Міжнародне право студіювала у Британії. Стажувалась у Бельгії.

 Я звикла до таких тренінгів. Навчання, може, й насичене, але всі стараються, говорить Марія Мезенцева. Має густі брови й карі очі.

 Зараз люблять ловити на тому, що хтось ­чогось не знає. Та я поспілкувалася з колегами і кожен з них спеціаліст у якійсь сфері. А наявність вищої освіти не завжди є показником успішності.

Каже, після навчання виконують домашні завдання знімають відео або описують коротким текстом, як вирішити проблему.

 Пока не фотографируйте. Остыну. В теннис играл, сідає на диван тренер школи і бізнес-тренер Олексій Чорний. По його обличчю стікають краплі поту.

 Ми так організували навчання, що в учасників нема часу на теніс. Останній факультатив сьогодні мав закінчитись о 22:00, але попросили до 24:00, бо відбуваються кілька одночасно й хочуть встигнути на обидва, переходить на українську.

 Головне завдання задати тему, дати по ній найновішу аналітику й поставити дискусійні питання. Депутати мають скласти індивідуальний план на п’ять років. Другий документ це публічна політика, чиї проблеми будуть вирішувати. Третій розробка закону. Четвертий документ впровадження закону.

До центру міста їдемо на таксі 5 хв.

 Депутатів возили колеги, але нічого особливого не розповідали. Я возив персонал з інших готелів, то казали, що депутати приїжджали туди з дівчатами і потім виходили зранку чи серед ночі, говорить дорогою світловолосий 35-річний таксист на чорному “ФольксваҐені”.

На стоянці з причепа вантажівки дві жінки у квітчастих халатах і калошах на босу ногу виносять горщики з квітами. Приставляють драбину до ліхтарів і прикріплюють вазони.

 До приїзду президента в суботу місто готується? запитую.

 Робимо, шоб файно було.

13 годин тривали заняття для парламентаріїв партії “Слуга народу” у Трускавці. Із 8:30 до 21:30 їм читали лекції. Мали три перерви по 20 хв. і короткий обід. Освітній проект “Школа депутатів” організувала Київська школа економіки. Учасників тренінгу поділили на 30 груп по 810 осіб.

4 купейними вагонами їхали з Трускавця до Києва депутати “Слуги народу”.

Назвали претендентів на деякі посади в Раді

 Партія мене пропонуватиме на посаду голови Верховної Ради України, каже голова “Слуги народу” Дмитро Разумков 3 серпня у Трускавці на Львівщині. Цього дня Володимир Зеленський приїхав у місто, де тривало тижневе навчання депутатів президентської партії.

Віце-спікером може стати представник президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук. Очолить партію, ймовірно, Олександр Корнієнко. А головою фракції буде четвертий номер виборчого списку Давид Арахамія.

Як імовірного голову комітету в закордонних справах називають Богдана Яременка, а комітет з євроінтеграції може очолити Марія Мезенцева.