Директор УІНП Антон Дробович прокоментував декомунізацію в Києві телеканалу “Україна 24”, передає сайт Хрещатик.news.

Він розповів, як саме вирішили позбутись радянських символів з таких знакових для столиці місць, як міст Патона, пам’ятник Щорсу та статуя Батьківщини-матері.

“Всі ці об’єкти знакові для Києва, до них часто апелюють противники декомунізації. Важливо, щоб було цивілізовано вирішено питання видалення цих радянських символів. На мосту Патона зараз проводиться реконструкція, і це найбільш слушний час, там всього дві розетки з радянськими гербами, якщо їхати з лівого берега, серпи та молоти легко демонтувати, а зірки не підпадають під декомунізацію. З огляду на те, що недавно помер Патон – може, логічно було б поставити портрети обох Патонів замість цих гербів, щоб люди пам’ятали про династію вчених?” – сказав Дробович.

Також Дробович розповів, що буде з пам’ятником Щорсу Батьківщиною-матір’ю:

“Щорса активісти пропонують задрапірувати в чорний латекс, це переобозначення. Цей пам’ятник підпадає під закон про декомунізацію, але це художнє висловлювання, можливо, воно стане туристично привабливим. Але в будь-якому випадку треба поставити експлікацію, розповісти, хто такий Щорс, чому він там стояв. Так само треба зробити і з Батьківщиною-матір’ю. Якщо ми говоримо про демонтаж герба, ми не можемо собі дозволити ризикувати цілісністю статуї, яка є видатним твором, пам’ятником науки і техніки світового рівня”.

Нагадаємо, через суд намагаються повернути місту приміщення в будинку-пам`ятці архітектури на Подолі

Бажаєте дізнаватися новини столиці першими? Підписуйтесь на наш телеграм-канал – тільки актуальні новини Києва!

Читайте також:

Яким об`єктам у Києві пропонують надати статус пам `яток

Пам`ятник княгині Ользі в центрі Києва мили зі шлангів (фото, відео)