Сьогодні, 20 червня, у Києві відбулася презентація першої в столиці smart-вулиці. Інноваційний простір створений у рамках державно-приватного партнерства спільними зусиллями Департаменту інформаційно-комунікаційних технології КМДА, міської ініціативи Kyiv Smart City та приватної будівельної компанії KAN Development.

Вулиця оснащена передовими технологіями і сервісами: сигнальною кнопкою, завдяки якій через оператора можна зв’язатися з поліцією, пожежниками або швидкою допомогою, камерами відеоспостереження з функціями розпізнання облич і номерних знаків, станціями для підзарядки електрокарів та датчиками для вимірювання рівня забрудненості повітря вони встановлені у рамках реалізації проекту Managing Air Quality від міської ініціативи Kyiv Smart City.

Директор Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА Юрій Назаров заявив, що впровадження прогресивних технологій у Києві на цьому не закінчується, і у майбутньому такі сервіси з’являться в усьому місті. Він також підкреслив, що встановлення в столиці датчиків для визначення чистоти повітря є важливим соціальним проектом: надалі його планують активно розвивати.

“Моніторинг повітря пілотний проект, що базується на використанні інтернету речей. Розвиток інфраструктури smart city за допомогою ІоТ відкриває широкі можливості для покращення умов життя в місті. Завдяки інформації з датчиків та вимірювальних приладів ми отримаємо точні дані, які будуть корисними для прийняття управлінських рішень. Я впевнений, що Managing Air Quality це лише початок і в майбутньому переваги використання інтернету речей кияни відчують і в інших сферах: безпеці, комунальних послугах, організації міського простору та інших”, повідомив Юрій Назаров.

Зазначимо, що приватним інвестором проекту виступив столичний забудовник KAN Development. Будівельній компанії належать такі об’єкти як ЖК “Республіка”, ЖК “Файна Таун”, ТРЦ “Arena City” та багато інших.