У понеділок 21 жовтня 2019 року в соцмережах поширились чутки про смог над Україною. Цю інформацію спростували на сайті Центральної геофізичної обсерваторії ім. Бориса Срезневського. Та надали данні концентрації оксиду вуглецю на стаціонарних постах, зокрема, у Києві.

«У понеділок у соцмережах поширилась інформація про високі рівні забруднення атмосферного повітря оксидом вуглецю в містах над усією територією України: від Києва до Харкова, від Вінниці до Маріуполя.

Центральна геофізична обсерваторія імені Бориса Срезневського, як головна організація з питань методичного керівництва мережею спостережень за хімічним забрудненням навколишнього природного середовища повідомляє, що за даними спостережень мережі гідрометеорологічних організацій концентрації оксиду вуглецю в останні дні залишались у своїх звичних параметрах.

Зокрема, у Києві максимальні разові концентрації оксиду вуглецю на стаціонарних постах коливались у межах 0,4-1,0 ГДК (гранично допустима концентрація), у Вінниці – 0,3-0,4 ГДК, у Харкові – 0,3-0,8 ГДК, у Кропивницькому – 0,6 ГДК.
Взагалі, за останні дні концентрації оксиду вуглецю, які б характеризувались, як високі на мережі моніторингу гідрометслужби не зареєстровані» – йдеться у повідомленні на сайті обсерваторії.

Вчені також пояснили, що погодні умови, які спостерігаються останніми днями, а саме тумани, затримуючи шар повітря, сприяють накопиченню забруднювальних речовин біля землі.

«Осінні погодні умови – тумани, наявність приземних інверсій, коли при землі утворюється затримуючий шар повітря, можуть сприяти накопиченню забруднювальних речовин. Але за даними спостережень на мережі моніторингу гідрометслужби в останні дні високих рівнів забруднення оксидом вуглецю не зафіксовано», – повідомили в обсерваторії.

Як повідомляв портал “Хрещатик.news”, в Голосіївському районі Києва спостерігається високий рівень забруднення повітря.

Читайте також:

Весна у жовтні: у Києві розцвіла сакура

У Києві з’явився найвищий мурал в Європі