Перші чотири реактивні системи залпового вогню HIMARS, які США передадуть Україні, вже знаходяться в Європі.

Про це, як пише “Главред”, повідомив заступник міністра оборони США з політики Колін Кол.

За його словами, в очікуванні потенційного рішення президента США Джо Байдена Міністерство оборони заздалегідь розмістило системи HIMARS в Європі, щоби забезпечити їхню швидку доставку українцям, передає пресслужба Пентагон.

Кол додав, що Пентагон розробив план, що передбачає можливість негайного початку навчання українських військових безпечного та ефективного управління системою, а також її обслуговування.

Тренінги з управління РСЗВ HIMARS займуть близько трьох тижнів, ще близько двох тижнів може знадобитися для навчання обслуговуванню систем.

Кол підкреслив, що США дають Україні HIMARS для оборонних цілей, і це включає в себе використання цих систем для наступу, який дозволить звільняти окуповані території України, оскільки в даному випадку це є самозахистом.

Представник Пентагону повідомив, що спочатку Україна отримає чотири системи HIMARS і ракети до них, кількість яких він відмовився назвати. При необхідності кількість боєприпасів буде швидко збільшено.

Після того, як системи будуть використані в бойових діях, американці та українці проаналізують їхню ефективність на полі бою. Потім буде узгоджуватися рішення про подальшу військову допомогу.