На ринку оцінки нерухомості назріває скандал. Спільнота оцінювачів та підтримуючі їх активісти різко виступають проти законопроекту №2047-1, який зареєстрований у Верховній Раді. У законопроекті пропонується закрити оцінювачам доступ до угод з нерухомістю. Замість них усі фінансові операції з нерухомістю будуть оцінюватися через електронні майданчики, під’єднані до бази ФДМ. Оцінювачі ратують за якнайшвидше прийняття іншого законопроекту – №2047, який ліквідує авторизовані торгові майданчики і дає право оцінювачам безпосередньо працювати з Єдиною електронною системою оцінки Фонду держмайна України.

Про це в блозі на “Українській правді” пише журналіст і блогер Сергій Лямець.

На думку автора, головне питання в тому, хто буде заробляти на більш ніж 700 тисячах операцій в рік. Оцінювачі відчайдушно б’ються за ринок, залучаючи до боротьби активістів і розповідаючи про корупцію в діючій системі. Хоча самі ж оцінювачі серйозно підмочили репутацію професії, роками занижуючи реальну вартість об’єктів заради особистого збагачення. У 2018 році ФДМУ запустив Єдину базу звітів про оцінку, всередині якої з’явився блок порівняння цін. Після цього лазівка ​​по штучному заниженню оцінки вартості об’єктів була практично закрита. Нова система, як вважає автор, технологічно дуже схожа на ProZorro. Тому її критика з боку оцінювачів викликає сумніви в упередженості. Крім того, запуск Єдиної бази дав солідний фінансовий результат: за рік нова система оцінки принесла держбюджету понад 9 млрд грн.

Міркуючи про причини протесту оцінювачів проти законопроекту №2047-1, автор зазначає: “Причин дві. Перша – оцінювачів усувають як клас. Їх не знищують взагалі, але з нерухомістю працювати – забороняють. Доведеться або самим ставати електронними майданчиками, або втрачати професію. Розумію, це прикро. Ти стільки років навчався і заробляв, і тут тобі вовчий квиток. Мабуть, це навіть несправедливо. Хоча, як сказати. Якщо ти стільки років намахував бюджет, а тут раптом заговорив про справедливість – хотілося б поговорити про це… Друга причина – є ризик монополізації ринку майданчиків. Що оцінювачі, якщо захочуть зробити свій майданчик, просто не зможуть його зареєструвати. Є такий ризик. Щоб уникнути його, потрібно додатково врегулювати процес реєстрації майданчиків”.

На думку автора, дворівневі системи оцінки (№2047-1) краще однорівневих (№2047). Останні, як наприклад, мін’юстівська “СЕТАМ”, призводять до монополії і непрозорості.

“Тобто, з однорівневою системою ми ризикуємо отримати типово українське явище – якийсь корупційний міжсобойчик. Чи можуть в ньому брати участь оцінювачі? А що, ви сумніваєтеся?”, – запитує блогер.

Дворівневі системи, навпаки, завжди дають більше можливостей для контролю з боку клієнта. Також, як вважає автор, ліквідація електронних майданчиків, яка пропонується в №2047, не вигідна клієнтам. Їм доведеться спочатку шукати оцінювача і домовлятися з ним, а вже потім йти реєструвати угоду з нерухомістю. Якщо майданчики зберегти (№2047-1), то клієнту достатньо прийти до нотаріуса – і він все зробить. Причому, внесе в систему дані за шаблоном.

Незважаючи на різницю в підходах до реформи ринку оцінки, автор переконаний, що депутатів об’єднує бажання подолати корупцію. В першу чергу, поламати чинну систему, яку в ЗМІ часто пов’язують з нардепом Антоном Яценком. “Депутати “Слуги народу” хочуть виписати все так, щоб корупції не було”.