Активний запуск ворожих “шахедів” по Україні у травні пояснюється спробами рф виснажити ППО, але навряд чи росія досягла особливого успіху.

Про це ідеться у новому звіті Міноборони Великої Британії на основі розвідданих, пише УНН.

Впродовж травня 2023 року росія запустила понад 300 іранських безпілотних літальних апаратів серії “Shahed” (OWA-UAV) проти України – це найінтенсивніше використання цієї системи озброєнь на сьогодні, зазначається в звіті.

росія, на думку аналітиків, ймовірно, запускає так багато OWA-UAV (одномоторних середньовисотних БпЛА великої дальності), намагаючись змусити україну випустити запаси цінних передових ракет протиповітряної оборони.

“Навряд чи росія досягла особливого успіху: Україна нейтралізувала щонайменше 90% налітаючих OWA-UAV, переважно використовуючи свою старішу та дешевшу зброю протиповітряної оборони та засоби радіоелектронного глушіння”, – вказали у британській розвідці.

У звіті зазначається, що росія також, імовірно, намагалася виявити і завдати удару по українських силах далеко за лінією фронту, однак, як і раніше, вона дуже неефективна в ураженні таких динамічних цілей на далеких дистанціях через погані процеси наведення.

За даними Генштабу, загальні втрати противника БпЛА оперативно-тактичного рівня з 24.02.2022 по 05.06.2023 орієнтовно становили 3189.