Сьогодні, 17 червня, відзначають Всесвітній день боротьби з опустелюванням і засухою.

Про це написав на своїй сторінці в Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

Як розповів Костянтин Яловий, процес опустелювання не означає збільшення території існуючих пустель. Цей термін описує процес деградації земель в посушливих районах планети, викликаний зміною клімату та людською діяльністю.

«Процес відбувається тому, що екосистеми цих районів (вони складають третину земної суші) надзвичайно вразливі для надмірної експлуатації та нераціонального використання», – сказав Яловий.

Він навів дані ООН про опустелювання на планеті:

На сьогодні майже три чверті землі, вільної від льодовиків, зазнала перетворень для задоволення попиту людства на харчі, сировину і населені пункти.
Деградація земель негативно впливає на добробут щонайменше 3,2 мільярда людей.
Зміна системи землекористування – основний чинник виникнення інфекційних захворювань людини. З них 60% передаються людям від диких тварин.

За словами Ялового, цього року День боротьби з опустелюванням і засухою присвятили темі перетворення деградованих земель в здорові земельні угіддя. Вчені пояснюють, що в найближчому майбутньому від цього може залежати подальша доля життя на планеті.

«Так відновлення деградованих земель забезпечує стійкість економіки до потрясінь, створює нові робочі місця, підвищує рівень доходів населення і гарантує продовольчу безпеку. Ці фактори зменшують шкоду, яку людина завдає природі, та сприяють відновленню біорізноманіття. Своєю чергою відновлені екосистеми поглинають з атмосфери велику кількість вуглецю, що сповільнює зміну клімату. А пом’якшення наслідків зміни клімату дає людству додатковий час для успішної реалізації проєкту зеленого відновлення – комплексу реформ для економічного та екологічного розвитку Землі після завершення пандемії COVID-19», – пояснив Костянтин Яловий.

Він зазначив, що сьогодні ООН закликає світову спільноту ставитися до землі, як до обмеженого та дорогоцінного ресурсу та наполегливо працювати для її відновлення.

Додаткова інформація та коментарі:
За телефоном: +380 97 937 86 22.
Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.