Повномасштабне вторгнення росії в Україну може спровокувати найбільшу продовольчу кризу в історії людства.

Про це на своїй сторінці у Facebook пише депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий, посилаючись на висовки Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН.

Він зазначає, що до війни більшість продуктів харчування, вироблених Україною експортували через сім українських портів в Чорному морі.

“За оцінками експертів, за 8 місяців до початку конфлікту через порти пройшло близько 51 мільйона тонн зерна. Об’ємів продовольства з України вистачало для 400 мільйонів людей. Однак, зараз у нашій країні застрягли близько 25 млн тонн зерна, які неможливо відправити в інші країни через блокування росією наших морських портів”, – пише Костянтин Яловий.

Він уточнює, що за даними Human Rights Watch, відсутність українського зерна вже призвела до продовольчої кризи на Близькому Сході та в Північній Африці. Адже у мирні часи Ліван отримував з України 80% пшениці, Лівія – понад 40%, Ємен – не менше 27%. Єгипет також закуповував пшеницю та великі обсяги олії. І пропозиції на світових товарних ринках не можуть компенсувати об’єми продовольства, які постачала Україна.
“Як наслідок,термінової допомоги вже потребують сотні мільйонів людей в усьому світі, а ціни на продукти харчування досягли рекордних значень, зазначають експерти ООН. За їх прогнозами, в подальшому наслідки російської війни в Україні можуть призвести до злиднів серед більше, ніж 1,7 мільярда людей”, – повідомив Костянтин Яловий.

Він нагадав, що в якості шансу на порятунок світові покупці розглядали Індію, яка обіцяла здійснити рекордні поставки в обсязі 10 мільйонів тонн зерна. Однак, через аномальну спеку ця країна відтепер і сама очікує скорочення виробництва, тож з 14 травня заборонила експорт пшениці.

Якщо Україна відновить експорт зерна – це допоможе запобігти масштабній продовольчій кризі у світі, зазначив Яловий.

“Важливо розвивати залізничний зерновий шлях з України в ЄС. Це дасть змогу експортувати невелику частку українського зерна в Європу і тимчасово стримати кризу. І необхідно терміново відновити роботу морських портів в Одеському регіоні. Українські продукти харчування, повинні вільно надходити до решти світу, поки глобальна криза голоду у світі не вийшла з-під контролю”, – пише депутат Київради VIII скликання.

Зараз українські аграрії роблять все можливе, щоб цього року Україна мала хороший врожай. За прогнозами експертів Української зернової асоціації, цього року ми можемо отримати близько 63 млн т. зернових та олійних культур з площі близько 20 млн га. При цьому, в Уряді зазначають, що Україна виробляє продукції в 5 разів більше, ніж її внутрішнє споживання.

“Враховуючи те, що у зерносховищах України є ще орієнтовно 20 мільйонів тонн, наша держава може відновити експорт і врятувати світ від голоду. Тому важливо, щоб світ вплинув на країну-агресора і сприяв відновленню роботи наших портів. Адже зараз мільйони людей у всьому світі залежать від поставок нашого зерна”, – підсумував Костянтин Яловий.

Додаткова інформація та коментарі:
За телефоном: +380 97 937 86 22.
Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.