Вибори 21 липня, за попередім підрахунком, заводять до парламенту 5 партій президентську “Слугу народу”, “Опозиційну платформу За життя” Медведчука-Рабіновича, “Батьківщину” Тимошенко, “Європейську солідарність” Порошенка та “Голос” Вакарчука. До парламенту не потрапляє партія Олега Ляшка, “Самопоміч” і ще з десяток мажоритарників, які пропрацювали в Раді не одне скликання.

Без кого буде нова Верховна Рада розповідає Gazeta.ua.

Олег Ляшко, №1 у списку “Радикальної партії Олега Ляшка”

Він вперше зайшов у Раду у 2006 році з “Блоком Юлії Тимошенко” та працював головою підкомітету з питань регламенту й депутатської етики. За 6 років Ляшко пішов на парламентські вибори за мажоритаркою і виграв, його обрали від №208 округу Чернігівської області. А вже у 2014 завів у Раду свою партію. У парламенті Ляшко їв землю з трибуни зі словами “Вклоняюсь святій українській землі, цілую її, їм”, цілував корів, ходив на Тернопільський базар, щоб спитати в людей про проблеми, і замахувався руками на Бойка.

За підрахунками 94,2 % бюлетенів, “Радикальна партія” набирає 4,1%. Партія не потрапляє до Ради, утім отримуватиме державне фінансування (бо здолала 2% бар’єр).

Брати Добкіни: Михайло був №15 у списку “Опоблоку”, Дмитро мажоритарником по 178 округу (Харківщина)

Михайло Добкін до роботи в Раді працював головою Харківської ОДА, міськголовою Харкова і до 2014 року був членом “Партії регіонів”. На сесії облради 2014 року заявив про підтримку спецпідрозділу “Беркут”: “Я сьогодні поділяю позицію фракції регіонів Харківської обласної ради і теж одягнув футболку з написом “Беркут”, ми підтримуємо не тільки “Беркут”, ми підтримуємо всі спецпідрозділи і всіх співробітників міліції, які сьогодні, ризикуючи своїм життям і здоров’ям, охороняють громадський порядок, не допускаючи варварів і вандалів до погрому державних будівель і установ”.

Михайло Добкін разом з братом Дмитром зайшли до Ради попереднього скликання від “Опоблоку”.

Цього разу “Опоблок” не здолав 5% бар’єр, набравши, за попередніми результатами 3,06%. На мажоритарному окрузі Дмитра Добкіна обійшов Олександр Літвінов зі “Слуги народу” та самовисуванець Анатолій Русецький.

Світлана Заліщук, самовисуванка по 199 округу (Черкащина)

Журналістка, активістка Заліщук зайшла в Раду після Революції Гідності у списку партії “Блок Петра Порошенка”. Працювала в комітеті закордонних справ, об’єднанні “Рівні можливості”. Відома як учасниця парламентської групи “Єврооптимісти” разом з Сергієм Лещенком і Мустафою Найємом. У лютому 2019 вийшла з фракції БПП, а на парламентські вибори пішла по мажоритарці.

Округ, на якому опрацювали вже 100% протоколів, Заліщук програла кандидату від “Слуги народу” Сергію Нагірняку.

Ігор Кононенко, самовисуванець по 94-му округу (Київщина)

Популярні новини зараз

Водопілля у столиці цьогорічний оновило рекордний рівень — КМВА

У Святошинському районі Києва зникло світло

Столичні першокласники не розуміють 40% почутого на уроках — дослідження «Спільномова»

У Києві звільнять директора Льодового стадіону, який замовив тендер на ₴308 млн

Показати ще

У Раді 8 скликання він був першим заступником голови фракції “Блоку Петра Порошенка”. “Бізнес-партнер” Порошенка часто ставав героєм корупційних журналістських розслідувань. В останні роки Кононенко їздив на округ, за яким балотувався. Зокрема у липні минулого року до дня села подарував людям торт зі своїм іменем.

Нині на окрузі він значно програє кандидату від “Слуги народу”, журналісту Олександру Дубінському.

Сергій Ківалов, самовисуванець по 135 округу (Одещина)

Ківалов, чинний президент Одеської юракадемії, уперше зайшов у Раду у далекому 1998 році за своїм 135 округом. За 8 років він зайшов у парламент від “Партії регіонів”.

Ківалова пам’ятають як співавтора закону “Ківалова-Колісніченка” “Про засади державної мовної політики”. Документ визнавав українську державною, утім ередбачав офіційну двомовність у регіонах, де кількість представників національних меншин є понад 10 %.

За підсумком 78,78% опрацьованих протоколів, Ківалов програє округ кандидату від “Слуги народу” з професійно-технічною освітою Олексію Леонову.

Борислав Береза, самовисуванець по 213 округу (Київ)

Береза, ексречник “Правого сектору”, зайшов до Ради у 2014 як самовисуванець і працював заступником голови Комітету з питань запобігання та протидії корупції. Був співзасновником об’єднання “Укроп”, яке назвав “українською опозицією”.

Вибори 2019 він програє хірургу-стоматологу з клініки “Клініка Дубнової Стоматолог і Я”, кандидату від “Слуги народу” Артему Дубнову.

Оксана Сироїд, № 5 у списку “Самопомочі”

Сироїд зайшла в Раду після Революції Гідності з “Самопоміччю” і за місяць стала заступницею Парубія. У 2017 разом із соратниками з “Самопомочі” голодувала під адміністрацією президента Порошенка з вимогою припинити тиск на міськголову Львова, голови “Самопомочі”, Андрія Садового через вивіз сміття з міста.

“Самопоміч”, за попередніми результатами, набирає 0,63% підтримки на виборах і не проходить до Ради.

В’ячеслав Богуслаєв, самовисуванець по 77 округу (Запоріжжя)

Богуслаєв був депутатом 4-х скликань: двічі обирався від “Партії регіонів” і двічі вигравав свій округ. За даними СБУ, група компаній “Мотор Січ”, які пов’язують з Богуслаєвим, упродовж двох років фінансувало бойовиків на сході.

Нардеп програв 77 округ, на якому опрацювали вже 100% протоколів, 29-річному безробітньому Серію Штепі. Штепа займався зйомкою урочистих подій і весіль.

Ірина Подоляк, висунута “Самопоміччю” по 116 округу (Львів)

Подоляк прийшла в Раду після Революції Гідності та входила до фракції “Самопоміч”. Була однією з ініціаторок закону про функціонування української мови як державної.

Виграний у 2014 році округ Подоляк програє кандидату від “Європейської солідарності” Миколі Княжицькому.

Максим Бурбак, самовисуванець по 204 округу (Чернівці)

Бурбак відпрацював депутатом два скликання, під час останнього очолював фракцію “Народного фронту” в Раді. Він був учасником бійки біля трибуни 2015 року, коли депутати від “Народного фронту” налетіли на Олега Барну за поведінку з прем’єром Яценюком.

За проміжними результатами, Бурбак програє округ адвокату, кандидату від “Слуги народу” Валерію Божику.

ЦВК опрацювала 90,89% електронних протоколів окружних виборчих комісій у багатомандатних виборчих округах.

Партія “Слуга Народу” набирає 43,10%.