Сьогодні, 10 липня, у світі відзначають день під гаслом “Не наступай на бджолу”.

Про це розповів на своїй сторінці в Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

Як зазначив Яловий, з усіх комах, що живуть на планеті, бджола – найкорисніша для людини. Бджоли запилюють приблизно третину всіх сільськогосподарських рослин. Хоча рослини можуть запилюватись вітром чи іншими комахами, значення бджіл не варто недооцінювати. Їх зникнення може різко загострити без цього зростаючу продовольчу кризу.

“Варто відзначити, що бджоли більше всіх комах схожі на людей. Вони створюють сім’ї, живуть у великих містах і працюють. При цьому бджоли старші за людину на 28 мільйонів років”, – сказав Яловий.

Він додав, що медоносні бджоли повністю відповідають критеріям біоіндикаторів. Вивчаючи бджіл, можна отримати широкий комплекс характеристик стану довкілля. Наприклад, бджола протягом сезону відвідує близько 100 видів рослин, а за один день 4000 квітів, збираючи разом з нектаром та пилком забруднюючі речовини, що можуть знаходитися в них.

“Масове вимирання бджіл, що вже давно розпочалось у світі, загрожує знищенням людства. Чому бджіл стає менше, ніхто точно не знає. Можливо, це пов’язано з певними вірусами чи паразитами, або скоріш за все, з використанням у сільському господарстві пестицидів. Так чи інакше кількість бджіл на планеті з кожним роком скорочується”, – сказав Костянтин Яловий.

Додаткова інформація та коментарі:
За телефоном: +380 97 937 86 22.
Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.