Голова Служби безпеки України Іван Баканов може втратити крісло керівника силового відомства через провальні операції СБУ та фактичну “здачу” Херсона.

Про це пише американське видання Politico, на яке посилається Lenta.ua.

Четверо чиновників, наближених до президента України, та західний дипломат, який консультував Київ щодо реформ, розповіли виданню, що Володимир Зеленський планує “замінити Баканова на когось, хто більше підходить на цю посаду”.

Баканов, який ніколи не служив в армії, який отримав звання лейтенанта в червні 2019 року разом з призначенням, потрапив під шквал критики наближених до Зеленського людей після вторгнення Росії в Україну 24 лютого. Глава СБУ не забезпечив належним чином оборону Херсона, який окупанти захопили першого тижня вторгнення.

Начальник Херсонського управління СБУ генерал Сергій Криворучко наказав своїм офіцерам евакуюватись із міста перед штурмом російських військ, всупереч наказу Зеленського. Саме його ад’ютант, помічник начальника облуправління Служби безпеки Ігор Садохін видав ворогові сітку мінних полів та координував дії авіації Росії, коли супроводжував колону херсонського СБУ в евакуацію. Він був затриманий ще у березні.

На початку квітня Зеленський позбавив звання та посад обох СБУшників-зрадників.

Також українські офіційні особи заявили, що російські війська змогли так легко взяти Херсон через те, що співробітники СБУ вчасно не замінували і не висадили в повітря Антонівський міст, який перетинає Дніпро, що дозволило російським військам увійти в місто, а потім захопити частину Запорізької області та дійти Маріуполя.