Президент Джо Байден поінформував лідерів G7, що США підтримуватимуть спільні зусилля з союзниками та партнерами щодо підготовки українських пілотів на літаках четвертого покоління, включаючи F-16.

Про це повідомляє CNN з посиланням на високопоставленого чиновника адміністрації, пише «Слово і Діло».

Очікується, що навчання відбуватиметься в Європі, а не в США.

Водночас зазначається, що американський персонал братиме участь у навчанні разом із союзниками та партнерами в Європі.

«Оскільки навчання буде проходити протягом наступних місяців, наша коаліція країн, які беруть участь у цих зусиллях, вирішуватиме, коли насправді надати літаки, скільки ми надамо та хто їх надасть», – сказав чиновник.

Посадовець додав, що станом на зараз, Сполучені Штати, союзники та партнери зосередилися на забезпеченні України переважною більшістю систем озброєння та навчання, необхідних для проведення наступальних операцій цієї весни та літа.

«Дискусії щодо вдосконалення українських Повітряних Сил відображають нашу довгострокову відданість самообороні України», – сказав він.

У березні США прийняли двох українських пілотів на військовій базі в Тусоні, штат Арізона, щоб оцінити їхні навички за допомогою авіасимуляторів і побачити, скільки часу їм знадобиться, щоб навчитися керувати різними військовими літаками США, включаючи F-16.

Конгрес заклав гроші в бюджеті на 2023 рік на таке навчання.

Раніше група конгресменів від демократів та республіканців закликала президента США Джо Байдена розблокувати постачання винищувачів F-16 Україні.

Нагадаємо, адміністрація президента США Джо Байдена зіткнулася з посиленою кампанією тиску щодо передачі Україні винищувачів F-16. Поки що Білий дім «тримає лінію», але можливо дозволить іншим країнам, які літають на американських літаках, передати їх Україні.

Наприкінці лютого Джо Байдена заявив, що Україна зараз не потребує американських винищувачів F-16.

У Пентагоні нещодавно заявили, що західні бойові літаки не входять навіть до першої п’ятірки головних потреб Збройних сил України.

Популярні новини зараз

Державну частку столичного ТРЦ "Ocean Plaza" виставлять на аукціон за понад ₴1,65 млрд

У Києві правоохоронці затримали чоловіка, який жорстко побив охоронця супермаркету через зауваження

Вбитий у київському фунікулері хлопець був учнем 10-го класу та займався футболом

Затриманого 21 листопада божевільного, що кидався на перехожих з ножем, судитимуть за серію розбійних нападів

Показати ще

Проте Україна, за словами радника глави Міноборони, хоче одержати від союзників від 40 до 50 винищувачів F-16.