На авторів шкільних підручників з історії України чинять тиск. Від них вимагають називати війну на Донбасі “громадянським конфліктом”.

Про це заявила Еспресо.TV Лілія Гриневич, міністр освіти і науки.

“Вчора одному з моїх колег, автору Новітньої історії України – підручника для 11-го класу, який уже отримав гриф міністерства – подзвонили і сказали: “Ви повинні змінити у вашому підручнику російсько-українська війна на громадянський конфлікт”. Коли він відповів: “Я не буду цього робити, і мій підручник уже отримав гриф Міністерства освіти”, йому сказали: “Але зараз ситуація ідеологічно змінюється”, – повідомила міністр в інтерв’ю телеканалу Еспрессо.

Вона не уточнила, від кого саме надійшов дзвінок. Але додала, що “пропагандисти реваншистських ідей виходять із тіні і прагнуть впливати на українську освіту, медіа і політику”.

Місцева влада сіл, селищ, районів та об’єднаних територіальних громад зможе об’єднуватись для створення освітніх округів.

Відповідну постанову затвердив Кабінет міністрів. До освітніх округів також можуть входити: опорні школи, заклади позашкільної освіти, культури та спорту в межах одного чи декількох регіонів.