Армія України за 2-3 жовтня досягла вагомих успіхів у боях з військами Росії в районі Лимана Донецької області та на Херсонщині. На обох напрямках стався прорив ворожої “оборони”. Причому на цих точках дислокуються російські окупанти, яких ще до війни називали елітою ЗС РФ. Однак під час бойових дій вони деградували.

Про це, як пише “Главред”, повідомляє Інститут вивчення війни.

У зведенні ISW йдеться про те, що кадри геолокації підтверджують заяви з Росії, згідно з якими ЗСУ, як і раніше, просуваються на схід від Лиману і, можливо, прорвали адмінкордон Луганської області в напрямку Кремінної. Окупанти зазнають втрат.

Як вказали фахівці, угруповання військ РФ на півночі Херсонщини і на Лиманському фронті спочатку в більшості своїй складалися з частин, які до війни називали “елітними”.

Зокрема, йдеться про частину 144-ї мотострілецької дивізії 20-ї загальновійськової армії, які вийшли з Лиману на тилові позиції в районі Кремінної та 76-ї гвардійської десантно-штурмової дивізії в окупованій Херсонській області.

Експерти акцентували увагу на тому, що обидві дивізії раніше вважали елітою російських військ. Очевидно, вони не здатні утримувати території в умовах великих контрнаступів ЗСУ. Це підтверджує попередню оцінку, згідно з якою на війні проти України деградують навіть найбільш підготовлені російські війська.

“Це явище також було помітно в розгромі 4-ї танкової дивізії 1-ї гвардійської танкової армії на початку Харківського контрнаступу”, – підкреслили в Інституті вивчення війни.